Na hlavný obsah

Prezidentka vyzvala premiéra, aby predstavil, ako bude pokračovať s menšinovou vládou

Hlava štátu zároveň kritizovala Matoviča.

Prezidentka vyzvala premiéra, aby predstavil, ako bude pokračovať s menšinovou vládou
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby predstavil spôsob, akým bude vládnuť jeho menšinová vláda. Zároveň ho požiadala, aby predložil zoznam nominantov na prípadne uprázdnené ministerské kreslá.

„Legitimita vlády založená na väčšine v parlamente, nie je len ústavná tradícia. Je to nevyhnutný predpoklad na to, aby mohla prijímať zákony, a to je nevyhnutný nástroj vládnutia,“ povedala hlava štátu.

Dodala, že Hegera požiadala, aby jej „aj verejnosti čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda vládnuť, a akým bude získavať v parlamente podporu pre dôležité zákony“.

Vláda bez väčšinovej podpory v parlamente je podľa hlavy štátu „znefunkčnenou vládou“.

Kritizovala Matoviča

Prezidentka sa zároveň nevyhla kritike ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Ten v posledný deň ultimáta zo strany SaS ohlásil, že odíde spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) do parlamentu, ak SaS schváli vládne opatrenia na boj proti energetickej kríze. 

„V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany. To vážne musel pán minister financií čakať s týmto krokom do poslednej hodiny pred podaním demisií?“ pýtala sa prezidentka.

„Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý nikoho nezaujíma. Takto sa vládnuť nedá a nemá,“ dodala.

Prezidentka upozornila, že Slovensko momentálne čelí naraz klimatickej, finančnej, energetickej a geopolitickej kríze. „Ak ste za dve mesiace nenašli východisko z koaličnej krízy, ako chcete riešiť všetky závažné krízy, ktoré na Slovensko dopadajú?“

Čaputová pripomenula sťažujúcich sa lekárov, ktorí upozorňujú na kolaps zdravotníctva, zamestnávateľov, ktorí volajú o pomoc a hrozia prepúšťaním a samosprávy, ktoré hovoria o zvyšovaní daní. „Ľudia sa prepadávajú do príjmovej chudoby a ich hnev dosahuje rekordnú úroveň. Nehazardujme s ich trpezlivosťou,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko