Na hlavný obsah

Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastnila samitu Krymskej platformy

Svetoví predstavitelia opäť potvrdili podporu Ukrajine.

Obsadenie Krymu z roku 2014 väčšina krajín sveta odsudzuje a doteraz ho ako ruské územie neuznáva. Volodymyr Zelenskyj považuje opätovné získanie kontroly nad polostrovom za najvýraznejší protivojnový krok.

Krymom sa to začalo a Krymom sa to aj skončí. A stopercentne verím tomu, že na prekonanie teroru, na vrátenie bezpečnosti do nášho regiónu, do Európy, do celého sveta, potrebujeme víťazstvo nad ruskou agresiou. Oslobodíme Krym od okupácie. To bude účinná resuscitácia medzinárodného práva a poriadku.“ tvrdí Zelenskyj.

Predstavitelia takmer 50 štátov a medzinárodných organizácií, ktoré sa usilujú o obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, v utorok (23. 8.) opätovne potvrdili svoju podporu a pomoc vojnou zmietanej krajine.

Viacerí z nich zdôraznili, že Krym zostáva v konflikte kľúčovým územím.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Putin po obsadení Krymu rozmiestnil na polostrove mnoho ruských síl a jeho územie zmenil na ozbrojený tábor. Toto všetko má v utorok (23. 8.) ešte väčšiu váhu, pretože Putin plánuje urobiť s celou Ukrajinou, to isté, čo urobil s Krymom, a pripravuje ďalšiu anexiu a ďalšie fiktívne referendá,“ tvrdí premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson.

Sme hlboko znepokojení z porušovania ľudských práv na polostrove Krym, zo zmiznutí, z mučenia, zo zabíjania a z perzekvovania krymských Tatárov. Zo zastrašovania a z väznenia novinárov, sudcov, ochrancov ľudských práv. Takto vyzerá temná realita Putinovej okupácie.,“ hovorí Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie.

Online samitu sa zúčastnila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pripomenula, že Rusko zneužíva Krym, pretože z neho útočí na zvyšok ukrajinského územia.

Podľa ukrajinských zdrojov vypálili Rusi z polostrova na ukrajinské územie za uplynulý polrok 750 rakiet, ktoré zničili stovky objektov vrátane škôl, nemocníc a domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet