Na hlavný obsah

Prezidentské voľby v Keni vyhral doterajší viceprezident William Ruto

Časť volebnej komisie však s výsledkom nesúhlasí.

Prezidentské voľby v Keni vyhral doterajší viceprezident William Ruto
Víťaz prezidentských volieb William Ruto. Foto: TASR/AP

Kenská volebná komisia vyhlásila doterajšieho viceprezidenta Williama Ruta za víťaza prezidentských volieb. Podľa komisie za Ruta hlasovalo 50,49 % voličov. Časť volebnej komisie však s výsledkom nesúhlasí, napísala agentúra Reuters.

Už predchádzajúce informácie ukazovali, že výsledok bude veľmi tesný. Najväčším Rutovým súperom bol líder opozície Raila Odinga.

Voľby sa konali 9. augusta a panovali obavy, že výsledok a spory okolo neho povedú rovnako ako pri predchádzajúcich voľbách k násiliu. Podľa komisie dostal Odinga 48,85 % hlasov a rozdiel medzi ním a Rutom je 233 211 hlasov.

Ruto v prejave povedal, že mieni spolupracovať s opozíciou. Ocenil Odingu za kvalitnú a pokojnú kampaň. Do svojej administratívy plánuje vymenovať aj oponentov. Vyhlásil, že nechce opozíciu vylúčiť z rozhodovania o štátnych záležitostiach a umožní jej vykonávať dohľad nad administratívou.

Rozkol v komisii

Tesne pred vyhlásením výsledkov nastal zmätok. Štyria členovia volebnej komisie oznámili, že nesúhlasia s výsledkom, ktorý v tom čase ešte nevyhlásili, pretože overovací proces pri sčítaní hlasov nevykonali poctivo. „Nemôžeme sa podpísať pod výsledok, ktorý oznámia,“ povedala zástupkyňa predsedu volebnej komisie Juliana Chereraová.

Člen Odingovho tímu povedal, že Odingovi ľudia nevedeli výsledky overiť a došlo k podvodom. Odinga k vyhláseniu výsledku neprišiel. V jeho hlavnom stane v Kisume ľudia reagovali na výsledok okamžite. Na mnohých miestach zapálili pneumatiky a volali: „Potrebujeme Railu. Keď nebude Raila, nebude ani mier.“

V Rutovom tábore v Eldorete naopak zavládlo nadšenie. „Sme šťastní. Verím v politika, ktorý bol zvolený, verím vo volebnú komisiu,“ povedal Rutov stúpenec Kenneth Kibitok.

Ako uvádza agentúra AP, Keňania čakajú, či sa Odinga obráti na súd a výsledok napadne. Má za sebou päť neúspešných pokusov o získanie prezidentského mandátu, má 77 rokov a v týchto voľbách ho podporil končiaci prezident Uhuru Kenyatta, ktorý podľa ústavy nemôže usilovať o ďalší mandát.

Podmienkou volebného víťazstva je získať viac ako polovicu hlasov. Ak by sa to žiadnemu z kandidátov nepodarilo, muselo by sa do 30 dní konať rozhodujúce kolo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet