Na hlavný obsah

Pri cestovaní v EÚ musia mať psy a mačky pas spoločenského zvieraťa

Vydáva ho oprávnený veterinárny lekár.

Pri cestovaní v EÚ musia mať psy a mačky pas spoločenského zvieraťa
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri cestovaní v rámci Európskej únie (EÚ) musia mať psy, mačky a fretky vybavený EÚ pas spoločenského zvieraťa. Identifikačný doklad vydáva oprávnený veterinárny lekár. Uviedla to Katarína Cimrová z Odboru zahraničných vzťahov, dovozov a vývozov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

Spoločenské zvieratá musia mať navyše označenie mikročipom alebo zreteľným tetovaním vykonaným pred 3. júlom 2011. Zároveň musia mať platnú vakcináciu proti besnote. „Vek psa pri vakcinácii musí byť minimálne 12 týždňov,“ priblížila Cimrová s tým, že vakcinácii musí predchádzať označenie zvieraťa.

„Malta, Fínsko, Írsko a Severné Írsko vyžadujú aj dodatočné antiparazitárne ošetrenie proti Echinococcus multilocularis,“ spresnila Cimrová. Ošetrenie treba vykonať pri premiestňovaní nielen v rámci EÚ, ale aj pri cestovaní z tretích krajín do EÚ.

Cestovanie z tretích krajín uvedených na zozname EÚ

Aj v prípade cestovania z tretích krajín uvedených na zozname do EÚ musia mať spoločenské zvieratá označenie čipom alebo tetovaním. Zároveň musia byť platne vakcinované proti besnote za rovnakých podmienok ako pri cestovaní v EÚ.

Zvieratá musí sprevádzať aj EÚ pas spoločenského zvieraťa, s ktorým do tretej krajiny pôvodne vycestovali alebo veterinárnym osvedčením pre nekomerčný presun spoločenských zvierat.

Súčasne ich musí sprevádzať písomné vyhlásenie, že sa premiestňujú v rámci nekomerčného presunu. V prípade, že je Slovensko prvým miestom vstupu do EÚ, pri nekomerčnom presune z tretích krajín musia prejsť cez určené miesta vstupu.

Na hranici s Ukrajinou sú to cestné hraničné priechody Vyšné Nemecké, Ubľa, Veľké Slemence a železničný hraničný priechod Čierna nad Tisou. Ďalšími miestami vstupu sú letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade, Žiline, Piešťanoch a Sliači.

Cestovanie z tretích krajín neuvedených na zozname EÚ

Pri cestovaní z tretích krajín neuvedených na zozname do EÚ musia mať spoločenské zvieratá rovnako označenie mikročipom alebo tetovaním. Zároveň musia mať platnú vakcináciu proti besnote. S tým súvisí aj požadované serologické vyšetrenie, ktoré ukazuje hladinu ochranných protilátok proti besnote.

„Vzorka krvi sa odoberá najmenej 30 dní po dátume vakcinácie proti besnote. A najmenej tri mesiace pred dátumom presunu zvieraťa do EÚ,“ spresnila Cimrová. Vzorku krvi musia vyšetriť v schválených laboratóriách.

Mačky, psy a fretky by mali mať aj v tomto prípade EÚ pas spoločenského zvieraťa alebo veterinárne osvedčenie pre nekomerčný presun spoločenských zvierat.

Zároveň by ich malo sprevádzať písomné vyhlásenie, potvrdzujúce premiestňovanie zvieraťa v rámci nekomerčného presunu, pričom musia prejsť cez určené miesta vstupu.

„Maximálny počet psov, mačiek a fretiek, ktoré môžu sprevádzať vlastníka alebo oprávnenú osobu pri jednom nekomerčnom premiestnení, nesmie prekročiť päť,“ doplnila Cimrová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet