Na hlavný obsah

Pri mohutnom požiari na Kube sa zranilo 49 ľudí

Sedem z nich utrpelo ťažké zranenia, dvaja sú v kritickom stave.

Pri mohutnom požiari na Kube sa zranilo 49 ľudí
Okolo oblaku dymu z požiaru palivových zásobníkov v Matazanas na severozápade Kuby. Foto: TASR/AP

Najmenej 49 ľudí utrpelo zranenia pri mohutnom požiari, ktorý po údere blesku zachvátil palivové zásobníky na severozápade Kuby. Informovala o tom v sobotu (6. 8.) agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Požiar vypukol už v piatok (5. 8.) večer v areáli na skladovanie palív na okraji mesta Matanzas, zhruba 100 kilometrov východne od Havany. Sedem ľudí sa zranilo ťažko a dvaja sú v kritickom stave.

Podľa štátnej ropnej spoločnosti Cuba Petróleo vznikol požiar v dôsledku poruchy bleskozvodového systému, ktorý nedokázal uzemniť silný úder blesku. Plamene najskôr zachvátili jeden zo zásobníkov, z ktorého sa počas noci rozšírili na ďalší.

V zásobníkoch v Matanzase sa skladuje palivo pre miestnu tepelnú elektráreň, ktorá je najväčšou na Kube. Prevádzku elektrárne napriek požiaru neprerušili.

Agentúra AFP pripomína, že Kuba dlhodobo zápasí s nedostatkom palív a počas letných horúčav aj s výpadkami dodávok elektrickej energie, ktoré v posledných týždňoch vyvolali protesty vo vnútrozemí ostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet