Na hlavný obsah

Pri tradičnom behu s býkom ulicami hlási Valencia sedem mŕtvych

Región vyzýva k opatrnosti pri oslavách.

Pri tradičnom behu s býkom ulicami hlási Valencia sedem mŕtvych
Ilustračná snímka-tradičný beh s býkmi. Foto: TASR/AP

Španielska autonómna oblasť Valencia po siedmich mŕtvych pri tradičných behoch býkov ulicami vyzvala účastníkov tejto zábavy k väčšej opatrnosti. Tohtoročný počet obetí je totiž najvyšší od roku 2015, napísal denník La Vanguardia.

Podľa úradov si ľudia musia uvedomiť, že behy býkov so sebou prinášajú istú mieru „individuálneho rizika„, a k zvieratám by mali mať väčší rešpekt. Kritici však poukazujú na nedostatočné kontroly zo strany usporiadateľov.

Behy býkov v uliciach, ktoré sa vo Valencii nazývajú Bous al Carrer, sa počas letných mesiacov uskutočňujú v niekoľkých stovkách miest. Každoročne túto zábavu sprevádza veľký počet zranených.

V roku 2019 ich bolo bezmála 600 a päť mŕtvych. V ďalších dvoch rokoch boli počty nižšie pre obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19. Tento rok však počet mŕtvych vystúpil na sedem, čo je najvyšší počet od roku 2015. Za júl a august navyše úrady zaznamenali vyše 300 incidentov so zranenými.

Napriek množstvu rizík sa tradičnú zábavu obmedziť nechystajú

Bilanciu regionálne úrady síce považujú za znepokojujúcu, obmedziť tradičnú formu zábavy sa však zatiaľ nechystajú. Podľa predstaviteľa regiónu Josého Maríu Ángela si však účastníci musia uvedomiť, že pri behu s býkmi ulicami „neexistuje nulové riziko“ a účastníci by mali mať väčší rešpekt pred zvieratami.

Podľa neho by tak ľudia mali byť opatrnejší a „byť dostatočne vyspelí„, aby boli schopní sa behov zúčastniť. Od usporiadateľov tiež žiada, aby sprísnili kontroly a nepúšťali na behy maloleté osoby, čo je zakázané.

Podľa kritikov sú však usporiadatelia behov veľmi benevolentní a kontroly len povrchné. „Mám veľkú skúsenosť s touto zábavou a nie je tam žiadny druh kontroly,“ uviedla predstaviteľka mimovládnej organizácie AnimaNaturalis Aïda Gascónová, podľa ktorej organizátori umožňujú účasť aj ľuďom mladším ako 18 rokov či osobám pod vplyvom alkoholu a drog. Podľa nej sa nedá pri behoch zaručiť bezpečnosť účastníkov.

Gascónová tiež poukazuje na to, že behy ulicami každoročne neprežije aj niekoľko býkov. V roku 2019 ich zahynulo 18. Behy sa uskutočňujú v najteplejších mesiacoch v roku, takže zvieratá väčšinou zahynú na zástavu srdca či zrútenie alebo v dôsledku zrážky so železnými bariérami, ktoré zvyčajne lemujú trasu behu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet