Na hlavný obsah

Príspevok na bývanie od štátu ľuďom v núdzi nestačí

Podľa mimovládnych organizácií je suma príliš nízka a nedostatočne adresná.

Príspevok na bývanie od štátu ľuďom v núdzi nestačí
Na ilustračnej snímke bytovky. Foto: TASR

Príspevok na bývanie, ktorý ľuďom v núdzi poskytuje štát, nestačí. Tvrdia združenia a mimovládne organizácie pomáhajúce sociálne slabším.

Necelých 60 eur mesačne je podľa nich príliš nízka suma na zabezpečenie dôstojného bývania a navyše nie je dostatočne adresná, pretože mnoho ľudí nesplní podmienky na jej poberanie. Ministerstvo práce pripravilo zákon, v ktorom sumu upravuje, podľa odborníkov pár eur situácii nepomôže.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Obmedzený, nízky a málo adresný. Tak opisujú príspevok na bývanie organizácie pomáhajúce sociálne slabším alebo ľuďom bez domova. Upozorňujú na viacero nedostatkov.

Príspevok je podľa nich veľmi nízky. Šesťdesiat eur mesačne pre jednu osobu alebo 95 eur pre viacčlennú domácnosť podľa nich nestačí ani len na ubytovňu.

Nina Beňová z OZ Proti prúdu tiež hovorí, že zákon má medzery. Príspevok na bývanie sa totiž viaže na dávky v hmotnej núdzi a túto podmienku mnoho ľudí nespĺňa. Dávky by sa podľa nej mali oddeliť

„Aby bol prístupný aj ľuďom, ktorí nepoberajú dávku v hmotnej núdzi z rôznych dôvodov, pretože prepadávajú úplne von z toho systému, ako napríklad ľudia bez domova. Aby aj oni mali priestor takúto dávku poberať,“ povedala.

Zákon sociálne slabším neumožňuje pracovať

Sociálna poradkyňa a analytička Ida Želinská upozorňuje na ďalší rozmer. Zákon o pomoci v hmotnej núdzi sociálne slabším neumožňuje pracovať.

Po sčítaní dávky, príspevku na bývanie a mesačnej výplaty totiž poberateľovi hrozí, že prekročí hranicu životného minima a o príspevok na bývanie príde. Ocitá sa teda opäť na začiatku a takpovediac nemá z čoho žiť.

„Nesmú mať takmer žiadny príjem. Musia vyskladať dávky v hmotnej núdzi, príspevky k dávke a niečo, z čoho by mohli prežiť,“ uviedla.

Šéf rezortu práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že o probléme vedia a hľadajú riešenie. Upozorňuje, že možnosti rezortu sú obmedzené rokovaniami o štátnom rozpočte na ďalší rok.

„Aby sme na budúci rok mali dostatok peňazí na celú sociálnu pomoc v rámci štátu. Ten môže urobiť dve veci. Buď zvýši príspevok na bývanie, alebo zníži náklady na bývanie. Snažíme sa robiť obe veci. Budeme rokovať so všetkými partnermi,“ informoval.

V pripomienkovom konaní je aj zákon, v ktorom rezort navrhuje zvýšiť príspevok na bývanie. A to o päť eur v prípade jednej osoby a o sedem eur pre domácnosť s viacerými členmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál