Na hlavný obsah

Prívalové dažde v Soule si vyžiadali niekoľko obetí

Ide o najvýdatnejšie zrážky za uplynulých 80 rokov.

Prívalové dažde v Soule si vyžiadali niekoľko obetí
Ľudia sa brodia zaplavenou ulicou v Soule v pondelok 8. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Najmenej osem ľudí zahynulo a šesť ďalších osôb je nezvestných po prívalových dažďoch v okolí juhokórejskej metropoly Soul, ktoré sa odohrali v noci na utorok (9. 8.). Dažde zaplavili domy, autá i stanice metra.

Ide o najvýdatnejšie zrážky za uplynulých 80 rokov. V utorok to uviedli miestni predstavitelia, informuje agentúra Jonhap.

V niektorých častiach Soulu, západnom prístavnom meste Inčchon a v iných oblastiach provincie Kjonggi, spadlo v pondelok (8. 8.) večer viac ako 100 milimetrov zrážok za hodinu.

V mestskej časti Tongdžak zaznamenali v istom momente až 141,5 mm zrážok za hodinu, čo predstavuje najväčšie prívalové dažde v Južnej Kórei od roku 1942.

Pršať bude naďalej

Štyria ľudia zomreli po tom, ako uviazli v zatopených budovách, a jedného človeka pravdepodobne zabil elektrický prúd. Ďalšiu osobu našli pod troskami autobusovej zastávky a dvaja ľudia prišli o život pri zosuve pôdy, píše Jonhap.

Juhokórejský meteorologický ústav uviedol, že počas utorka má v hlavnom meste padnúť ďalších najmenej 300 milimetrov zrážok.

Miestne úrady vydali v utorok ráno výstrahy pred zosuvmi pôdy v 47 juhokórejských mestách. V provincii Kjonggi sú pre výdatné dažde neprejazdné niektoré cestné a železničné komunikácie.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet