Na hlavný obsah

Putin nariadil posilniť ruskú armádu o viac ako 100 000 vojakov

Naposledy ich stav navyšovali v roku 2017.

Putin nariadil posilniť ruskú armádu o viac ako 100 000 vojakov
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil zvýšiť početný stav ruskej armády zo súčasných zhruba 1,9 milióna na 2,04 milióna mužov, informuje agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zverejnené nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti na začiatku budúceho roka.

Rusko už pol roka vedie vojnu na Ukrajine a podľa zahraničných expertov sa potýka s nedostatkom vojakov.

Podľa zverejneného dokumentu sa má početný stav armády vrátane vojenského personálu zvýšiť na 2 039 758 mužov. Z toho má byť 1 150 628 príslušníkov aktívneho vojenského personálu.

Predchádzajúce Putinovo nariadenie z roku 2017 stanovilo početný stav ozbrojených síl na 1 902 758 mužov vrátane 1 013 628 členov aktívneho vojenského personálu. Vo štvrtok (25. 8.) zverejnené nariadenie nepribližuje, akým spôsobom sa má posilnenie armády dosiahnuť.

Podľa údajov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdiá (IISS) malo Rusko na začiatku tohto roka k dispozícii 900 000 príslušníkov aktívneho vojenského personálu a asi dva milióny rezervistov, ktorí slúžili v armáde v posledných piatich rokoch, uviedla agentúra Reuters.

Moskva o svojich celkových stratách na Ukrajine mlčí. Naposledy v marci informovala, že o život prišlo 1 351 ruských vojakov. Podľa odhadov západných odborníkov by počet padlých vojakov na ruskej strane mohol byť až desaťkrát vyšší ako naposledy priznané číslo. Kyjev potom udáva, že ruské sily prišli od začiatku vojny 24. februára o 45 000 vojakov.

O svojich stratách neinformuje pravidelne ani Ukrajina. Tento týždeň však náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj oznámil, že vo vojne s Ruskom padlo takmer 9 000 ukrajinských vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet