Na hlavný obsah

Rakúska doktorka, ktorú zastrašovali odporcovia očkovania, spáchala samovraždu

Viackrát prosila políciu a úrady o pomoc.

Rakúska doktorka, ktorú zastrašovali odporcovia očkovania, spáchala samovraždu
Rakúska doktorka Lisa-Marie Kellermayr. Foto: SN/APA

Rakúsko sa spamätáva zo šoku, ktorý spôsobila samovražda lekárky, ktorú prenasledovali odporcovia očkovania proti koronavírusu. Keď sa úradom sťažovala, že sa jej vyhrážajú smrťou a žiadala ochranu, úrady podľa kritikov nereagovali dostatočne.

Pre zdravotníkov bola symbolom boja za protipandemické pravidlá, ale aj mementom, ako sa môžu stať terčom útokov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

V pondelok (1. 8.) večer si ju pripomenú vo viacerých rakúskych mestách vrátane viedenského námestia Stephansplatz, kde bude sviečkový pochod.

Víťazstvo nenávistného davu – aj takto komentuje rakúska či nemecká tlač samovraždu Lisy-Marie Kellermayrovej. V Rakúsku mala prezývku „korona-ktorka“, pretože zdôrazňovala dôležitosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 a kritizovala demonštrácie proti opatreniam.

Aj preto sa jej začali najskôr na internete vyhrážať smrťou. Odporcovia vakcinácie jej neskôr chodili mesiace nadávať aj do ambulancie v Attersee. Viackrát prosila políciu či úrady o pomoc. Zo strachu ordináciu aj dočasne zavrela.

Radosť vystriedala trauma

Lekárka pre ORF povedala, že na prácu potrebuje bezpečné prostredie. To znamená buď policajnú ochranu, alebo iné bezpečnostné opatrenia.

Prokuratúra vo Welse potvrdila, že žena spáchala samovraždu a oznámila, že sa našiel aj list, ktorého obsah však nezverejní. Nie je preto jasné, či jej rozhodnutie súviselo s tlakom takzvaných antivaxerov.

Rakúske média však píšu, že zatiaľ čo na jar 2021 sa tešila, že bude vidieckou lekárkou, o niekoľko mesiacov neskôr po vyhrážkach pôsobila traumatizovane a vystrašene. Verejnosť sa preto pýta, čo sa pokazilo.

Rakúsky folkový spevák Hubert von Goisern počas koncertu v Bad Ischli povedal, že je ohromený z toho, že sa v Rakúsku nájdu takí nenávistní ľudia, a že polícia vo veci nekonala.

Nečinnosť úradov

Kritici tvrdia, že aj úrady ju ignorovali a že si sama neskôr pre seba aj ordináciu platila ochranku.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na twitteri napísal, že v myšlienkach je s lekárkinou rodinou a priateľmi. Zdôraznil tiež, že nenávisť a intolerancia nemajú v Rakúsku miesto.

Expert na extrémizmus Nicolas Stockhammer upozorňuje, že témy spojené s koronavírusom sa môžu objaviť opäť na jeseň, keď sa začnú sprísňovať opatrenia.

Odporcovia očkovania však presmerovali pozornosť na vojnu na Ukrajine, proputinovskú rétoriku či infláciu. Radikalizácia sa podľa neho ďalej rozširuje.

Podľa komentátorov je na stole tiež otázka, ako môže byť nenávisť, ktorá sa šíri cez sociálne siete, aj život ohrozujúca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál