Na hlavný obsah

Reforma koaličnej zmluvy ako riešenie súčasnej politickej krízy?

OĽANO navrhuje, aby minister, ktorý urážlivo komunikuje smerom k inému kolegovi, odstúpil.

Reforma koaličnej zmluvy ako riešenie súčasnej politickej krízy?
Predseda hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Foto: TASR

Reforma koaličnej zmluvy ako riešenie súčasnej politickej krízy. Hnutie OĽANO navrhuje, že ak by minister urážlivo komunikoval smerom k inému kolegovi, musel by odstúpiť. Zvyšok koalície návrh odmietol, keďže už v minulosti boli opakované pokusy zaviesť sankcie za vyslovené urážky, no nikam neviedli.

SaS pripomína, že OĽANO prišlo s reformou koaličnej zmluvy ešte v piatok (12. 8.) na stretnutí lídrov a v nasledujúcich dňoch napísal Igor Matovič na sociálnej sieti viacero statusov, v ktorých si nedával servítku pred ústa.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ponuka, ktorú predostreli vyjednávači OĽANO ako kompromis riešenia koaličnej krízy, je podľa niektorých straníkov hnutia veľmi zaujímavá.

Do koaličnej zmluvy by sa vložili pravidlá, že ak by minister urazil iného kolegu, musel by sa z vlády porúčať. Predseda ústavnoprávneho výboru za OĽANO Milan Vetrák síce priznáva, že myšlienka nie je na zahodenie, no nevie si predstaviť, ako by sa takéto pravidlá vymáhali v praxi.

„(Napríklad) znova sa stretnú zástupcovia koaličných strán a pohádajú sa na koaličnej rade, lebo jeden si bude myslieť, že to je málo urážlivé, druhý, že je to neurážlivé a tretí, že je to urážlivé,“ povedal.

Podľa neho je na mieste, ak minister kritizuje zlyhanie iného ministra, no súhlasí, že osobné urážky by sa mali z komunikácie vládnych politikov vypustiť.

Na podobných sankciách sa dohadovalo už v minulosti

Podľa Petra Pčolinského z hnutia Sme rodina už v minulosti boli podobné sankcie dohodnuté, ale nikdy neplatili, keďže vždy sa niektorá zo strán sporu vyhovorila, že nešlo o porušenie. Preto takýto návrh zvyšní partneri odmietli.

„Nerieši to podstatu problému. Ten problém sú dve osoby, Igor Matovič a Richard Sulík. To znamená, že tam je ten problém. Nie je problém, že iní ministri sa vyjadrovali smerom k iným ministrom vlády,“ uviedol.

Dôležité je, aby sa dohodlo OĽANO a SaS. Odkazuje to člen vyjednávacieho tímu Za ľudí Dušan Velič. Čokoľvek, na čom sa zhodnú obe strany sporu, jeho strana podporí.

„Ak to bude pre nich fungovať, pridáme sa,“ povedal.

Samotná SaS tvrdí, že takáto úprava koaličnej zmluvy by nebola hľadaným kompromisom. Branislav Grohling.

„Toto sa vyslovilo v piatok. A v sobotu ráno dal pán minister Matovič veľmi štipľavý status na osobu pána ministra Sulíka. Takže, keď v piatok poviete, že by niečo malo platiť a v sobotu to hneď porušíte, tak vám to hovorí o tom, ako sú všetky tieto ponuky myslené,“ informoval.

Lídri vládnucich strán sa majú opäť zísť v sobotu (20. 8.) predpoludním. Očakáva sa, že na druhom stretnutí sa objaví viacero návrhov na možné riešenie krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál