Na hlavný obsah

Rekonštrukcia letiska Sliač sa výrazne predraží

Hlavné práce sa majú začať budúci rok.

Rekonštrukcia letiska Sliač sa výrazne predraží
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rekonštrukcia letiska Sliač sa výrazne predraží. Stáť bude dvakrát viac, ako ohlásila predošlá vláda. Nie teda 55 miliónov eur, ale viac ako 100 miliónov eur. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) tvrdí, že s hlavnými prácami sa začne budúci rok a do príletu nových stíhačiek F-16 bude letisko schopné prevádzky.

Rekonštrukciu letiska, kde sídli slovenské stíhacie letectvo, odsúhlasila ešte bývalá vláda. Podľa vyhlásenia vtedajšieho ministra obrany Petra Gajdoša sa malo v týchto mesiacoch s prácami finišovať.

Stavebný ruch tu však nebadať ani s odstupom troch rokov. Súčasný šéf rezortu síce tvrdí, že nejaké projekty sa už na letisku zrealizovali, no na hlavné práce sa stále len čaká. Ministerstvu obrany hrá v tomto prípade do karát omeškanie dodávky stíhačiek F-16, pre ktoré rezort do letiska investuje. Pandémia prílet nových strojov oddialila o rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Naozaj je otázka, čo by sme robili, keby lietadlá došli už na konci tohto roku. Museli by sme ich zrejme umiestniť v Malackách a dokončovať rekonštrukciu,“ povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

Okrem zdražovania stavebného materiálu, minister navýšenie celkových nákladov pripisuje práve pribúdajúcim požiadavkám na infraštruktúru zo strany výrobcu F16. Peniaze chce rezort nájsť najmä v štátnom rozpočte.

S hlavnými prácami, ako je napríklad rekonštrukcia rolovacích dráh, by sa podľa Naďa malo začať budúci rok. Okrem vojakov odtiaľto vzlietali aj charterové, nákladné a biznis lety. Minister tvrdí, že sa sem v budúcnosti vráti aj civilné letectvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko