Na hlavný obsah

Režisér David Fincher má na svojom konte množstvo filmových hitov

O film sa zaujímal už ako malý chlapec.

Režisér David Fincher má na svojom konte množstvo filmových hitov
Na fotografii režisér David Fincher. Foto: ČTK/AP

Americký režisér David Fincher, ktorý v nedeľu (28. 8.) oslavuje šesťdesiatiny, sa o film začal zaujímať už ako malý chlapec. Údajne po tom, čo videl film Butch Cassidy a Sundance Kid (1969).

Začínal v trikovom štúdiu Industrial Light & Magic George Lucasa, v ktorom pracoval na jednom z dielov ságy Star Wars aj Indiana Jones. Potom točil reklamy a na začiatku 90. rokov vstúpil do sveta filmu réžií filmu Votrelec 3.

Z nakrúcania a výsledku bol sklamaný a na čas sa opäť dal na reklamu. V roku 1995 prerazil filmom Sedem, kriminálkou s Bradom Pittom, Morganom Freemanom a ďalšími hviezdami v hlavných úlohách.

Snímka Sedem sa vyznačovala temnou a pochmúrnou atmosférou, ktorá je charakteristická aj pre ďalšie snímky Finchera ako sú Hra (1997), Klub bitkárov (1999), Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), čo je druhá filmová adaptácia rovnomenného románu Stiega Larssona, alebo Zodiac (2007), v ktorom sa venoval známemu sériovému vrahovi.

Za filmy Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008) a Sociálna sieť (2010) ho nominovali na Oscara za najlepšiu réžiu. Sociálna sieť (2010), ktorá sa venuje počiatkom spoločnosti Facebook, získala štyri Zlaté glóbusy a tri Oscary a za najlepší film roka ho tiež označila Asociácia losangeleských filmových kritikov.

U zakladateľa spoločnosti Marka Zuckerberga údajne film prílišné nadšenie nevyvolal, internetový guru označil scenár za nepresný.

Jeho zatiaľ posledným filmom je životopisný film Mank (2020). Fincher v tomto filme, ktorý si pripísal desať nominácií na Oscara, rozpráva príbeh scenáristu kultového filmu Občan Kane (1941) Hermana Mankiewicza, ktorého stvárnil Gary Oldman.

Film nakoniec dostal zlaté sošky za výpravu a kameru. Tento rok dotočil krimi thriller The Killer (2022), ktorý je rovnako ako Mank súčasťou exkluzívnej zmluvy, ktorú Fincher uzavrel pred rokmi so spoločnosťou Netflix.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet