Na hlavný obsah

Rezort Donalda Trumpa prehľadala FBI

Razia vraj prebehla v súvislosti s dokumentmi, ktoré si odniesol z Bieleho domu.

Rezort Donalda Trumpa prehľadala FBI
Americký exprezdient Donald Trump. Foto: TASR/AP

Floridský rezort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prehľadáva americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). O „neohlásenej razii“ informoval samotný Trump.

Operácia sa týka vyšetrovania ohľadom nakladania s tajnými dokumentmi, napísala agentúra AP. FBI a ministerstvo spravodlivosti raziu zatiaľ nepotvrdilo. Biely dom odmietol záležitosť komentovať.

„Po práci a spolupráci s príslušnými vládnymi úradmi nebola táto neohlásená razie v mojom domove ani potrebná, ani vhodná,“ uviedol Trump vo vyhlásení. Dôvod nehody neobjasnil.

Rezort Mar-a-Lago „je momentálne v obliehaní, napadnutý a obsadený veľkou skupinou agentov FBI,“ napísal exprezident, podľa ktorého sa agenti „vlúpali“ aj do jeho trezoru. Ak by sa tieto informácie potvrdili, išlo by o „dramatický“ posun vo vyšetrovaní niekdajšieho prezidenta, píše AP.

Proces s tajnými dokumentmi

Americká federálna prokuratúra od mája vyšetruje, či bývalý prezident pri svojom pôsobení v úrade nakladal správne s tajnými dokumentmi.

Národný archív USA predtým zistil, že Trump po konci svojho funkčného obdobia do svojej rezidencie na Floride odviezol škatule s materiálmi vrátane vládnych dokumentov, suvenírov a darov od zahraničných lídrov. Podľa zdroja AP aj troch zdrojov stanice CNN akcia FBI súvisí práve s týmto vyšetrovaním.

To potvrdil aj Trumpov syn Eric. Pre stanicu Fox News oznámil, že agenti rezort prehľadávajú v súvislosti s dokumentmi, ktoré jeho otec odniesol z Bieleho domu. Exprezident podľa Erika Trumpa s archívom už mesiace spolupracuje.

Agenti FBI do Trumpovho sídla vstúpili v pondelok (8. 8.) skoro ráno miestneho času a zdá sa, že sa v rozľahlom rezorte sústredia na miesta, kde exprezident žije a má pracovňu, doplnila CNN. Trump na Floride vo chvíli, keď do jeho sídla vstúpila FBI, nebol, uvádza Fox News. Podľa stanice nachádzal v New Yorku.

Pred Mar-a-Lago sa podľa Reuters zhromaždilo niekoľko desiatok Trumpových podporovateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet