Na hlavný obsah

Rím a kardinál Tomko patrili k sebe, zaznelo na poslednej rozlúčke

Jeho služba cirkvi ovplyvňovala aj životy slovenských veriacich.

Rím a kardinál Tomko patrili k sebe, zaznelo na poslednej rozlúčke
Snímka z pohrebného obradu kardinála Jozefa Tomka vo Vatikáne. Foto: RTVS

V Bazilike svätého Petra vo Vatikáne sa veriaci lúčili so zosnulým misionárom a sivou eminenciou pápežov – kardinálom Jozefom Tomkom. Záverečné modlitby predniesol práve jeden z nich, pápež František.

Na bohoslužbe boli okrem rímskych kardinálov aj niektorí slovenskí biskupi a kňazi.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko.

Rakva s telesnými pozostatkami kardinála Jozefa Tomka bola do začiatku pohrebných obradov vystavená v Etiópskom kostolíku vo Vatikánskych záhradách za apsidou Svätopeterskej baziliky.

Počas pohrebných obradov v bazilike bola uložená pred oltárom katedry v zadnej časti chrámu. Pohrebnej omši za prítomnosti pápeža Františka predsedal kardinál dekan Giovanni Battista Re. Koncelebrovali niekoľkí ďalší kardináli a slovenskí biskupi, vrátane bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského a košického arcibiskupa Bernarda Bobera.

Odchádza veľký človek

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Zvolenský ešte pred pohrebnými obradmi zdôraznil, že Rím a kardinál Tomko patrili k sebe. Jeho služba univerzálnej cirkvi ovplyvňovala aj život veriacich na Slovensku.

Spomína, že aj počas totality existovali možnosti kontaktu s kardinálom. A po páde totality bol v kontakte ešte aktívnejší. „Vždy začínal otázkami a zaujímal sa o situáciu na Slovensku,“ dodal.

„Odchádza veľký človek. Zaslúži si našu úctu a vďačnosť,“ doplnil nitriansky biskup Viliam Judák. Tomko podľa neho spravil pre Slovensko a cirkev veľmi veľa.

Záverečnú časť pohrebných obradov viedol osobne Svätý otec. Popoludní prevezú rakvu s telesnými pozostatkami kardinála Tomka na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál