Na hlavný obsah

Ropa do Česka potečie v najbližších dňoch

Tranzitné poplatky je potrebné vyňať spod sankcií Únie.

Ropa do Česka potečie v najbližších dňoch
Ilustračná snímka - prívodné zariadenie ropovodu Družba v maďarskej ropnej a plynovej spoločnosti MOL. Foto: TASR/AP

Dodávky ropy do Česka cez ropovod Družba by mali byť obnovené do piatka (12. 8.) alebo najneskôr do soboty (13. 8.). Na Slovensko a do Maďarska už ropa tečie. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti Mero Jaroslav Pantůček.

Mero vlastní a prevádzkuje ropovody Družba a IKL v Českej republike.

Mapa ropovodu Družba.
Mapa ropnej infraštruktúry strednej Európy. Foto: S&P Global Platts

Ukrajina zastavila dodávky cez južnú vetvu ropovodu Družba minulý týždeň (4. 8.), keďže nedostala od Ruska zaplatené tranzitné poplatky.

Tranzitný poplatok ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov UkrTransNafta nakoniec zaplatil slovenský Slovnaft a maďarský MOL. Toto riešenie sa však netýka obnovenia dodávky ropy do Česka.

Nie je dôvod na obavy

Ako vysvetlil Pantůček, na vyňatie tranzitných poplatkov spod sankcií Európskej únie je potrený súhlas štátu. Tým by sa situácia odblokovala. Povolenie vydáva český Finančný analytický úrad. „Finančný úrad už v priebehu dopoludnia obratom spravil v súlade so sankčnými predpismi všetky úkony v jeho zákonnej právomoci potrebné k tomu, aby do Česka opäť mohla prúdiť ropa,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lagronová.

Česko má spotrebné zásoby ropy na minimálne 12 dní a ďalších 90 dní v štátnych hmotných rezervách. Navyše existuje alternatíva zásobovania cez Transalpinský ropovod. Podľa Pantůčka nie je dôvod na obavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet