Na hlavný obsah

Rozbory pri rieke Slaná sa budú uskutočňovať častejšie, železo je tam v menšom počte

Až o 96 percent ako pred dvoma mesiacmi.

Rozbory pri rieke Slaná sa budú uskutočňovať častejšie, železo je tam v menšom počte
Na snímke znečistená rieka Slaná. Foto: TASR

Rozbory vody v studniach pri rieke Slaná preukázali vyššie hodnoty železa. Podľa Rudných baní však zistili, že v súčasnosti vyteká do rieky o 96 % menej železa ako pred dvoma mesiacmi. V ostatných dňoch urobili odborníci aj pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu viaceré rozbory.

Regionálni hygienici minulý týždeň po takmer troch mesiacoch znovu odobrali vzorky z dvadsiatich studní, ktoré sa nachádzajú pri rieke Slaná. Arzén, nikel ani sírany neprekročili povolené hodnoty.

Téme sa v Rádiu Regina Západ venovala redaktorka RTVS Martina Beshírová.

Situácia sa bude monitorovať každé dva týždne

V dvoch vzorkách bol zvýšený mangán, tak ako aj naposledy. Oproti poslednému rozboru však bola zvýšená hladina železa vo vode.

„Išlo o lokalitu Čoltovo, Bohúňovo a Brzotín. Koncentrácia v týchto piatich vzorkách sa pohybovala v rozmedzí od 0, 24 do 0, 45 miligramov na liter. Takéto prekročenie limitnej hodnoty zo zdravotného hľadiska sa nepovažuje za významné,“ hovorí z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave Jana Hricková.

Rožňavskí hygienici budú monitorovať vodu v studniach každé dva týždne a ich počet zvýšia na 50. Podľa Rudných baní rozbory vody z minulého týždňa ukázali, že do rieky vyteká v súčasnosti o 96 % železa menej ako pred dvoma mesiacmi. Napriek tomu voda v rieke tečie niekedy rovnako špinavá ako pred zásahom.

„Aktuálne čakáme na vydanie povolení na realizáciu nášho ďalšieho návrhu z okresného úradu životného prostredia. V ďalšom kroku chceme uskutočniť čerpaciu skúšku v jednom z banských diel. Uvedená skúška by nám mala napomôcť a poskytnúť informácie o zložení podzemných vôd a ich prúdení,“ vyjadril sa podnikový riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan.

O technologickom riešení, ktoré má zastaviť úplne vytekanie banských vôd do rieky Slaná, sa má rozhodnúť na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál