Na hlavný obsah

Rushdieho odpojili od ventilátora, dokáže hovoriť

Údajne už aj žartoval.

Rushdieho odpojili od ventilátora, dokáže hovoriť
Na snímke britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie. Foto: twitter/ NDTV

Britského spisovateľa indického pôvodu Salmana Rushdieho, ktorého v piatok (12. 8.) pri príprave na prednášku napadli nožom a zranili, odpojili od ventilátora a dokáže hovoriť. Na twitteri to uviedol kolega autora Satanských veršov Aatish Taseer s tým, že Rushdie aj žartoval. Informáciu potvrdil bez ďalších podrobností spisovateľov agent Andrew Wylie, napísala agentúra AP.

Rushdieho pri vystúpení v štáte New York pobodal dvadsaťštyriročný muž. Ten bol zadržaný, ale vinu popiera. Podľa prokurátora v okrese Chautauqua Jasona Schmidta to bol „cielený, nevyprovokovaný, vopred naplánovaný útok na pána Rushdieho“.

Iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní v roku 1989 vydal pokyn (fatvu) na zabitie Rushdieho za román Satanské verše. Časť moslimov túto knihu považuje za urážku islamu. Spisovateľ kvôli svojej tvorbe roky dostával vyhrážky smrťou.

Rushdie sa mal v neziskovom vzdelávacom centre Chautauqua Institution zúčastniť debaty o tom, že Spojené štáty slúžia ako azyl pre prenasledovaných spisovateľov a umelcov v exile. Wylie v piatok (12. 8.) oznámil, že päťdesiatsedemročný autor má poškodenú pečeň, prerezané nervy v paži a pravdepodobne príde o oko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet