Na hlavný obsah

Rusi dostali údajne rozkaz zaútočiť na Avdijivku, ofenzíva smeruje aj na Kryvyj Rih

Viacero ukrajinských miest opäť ostreľovali.

Rusi dostali údajne rozkaz zaútočiť na Avdijivku, ofenzíva smeruje aj na Kryvyj Rih
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské sily zrejme dostali rozkaz k priamemu útoku na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, než aby čakali na úspech obkľučovacej operácie v oblasti. Uviedol to vo svojom pravidelnom hodnotení americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa ukrajinského velenia sa Rusko na juhu pripravuje na protiofenzívu smerom na mesto Kryvyj Rih.

V noci na stredu (3. 8.) podľa ukrajinských úradov pokračovalo ruské ostreľovanie ukrajinských miest. V Charkove boli počuť dva silné výbuchy, uviedol server stanice Suspilne. 

V obci Krasnohorivka juhozápadne od Avdijivky zomreli štyria civilisti a sedem utrpelo zranenia, uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Terčom ostreľovania bol opäť aj Mykolajiv.

Ruské zdroje a zdroje proruských separatistov v Donbase zverejnili videá, ktoré naznačujú, že ukrajinských obrancov vytlačili z pozícií okolo vetracej šachty uhoľnej bane Butivka juhozápadne od Avdijivky.

Toto miesto označuje ISW za najbližšie ukrajinské postavenie k mestu Doneck a zároveň kľúčovú obrannú pozíciu pre samotnú Avdijivku. Ukrajinci ju držali od roku 2015. ISW upozorňuje, že aj ukrajinský generálny štáb pripustil „čiastočne úspešný“ postup ruských síl v tejto oblasti.

Rusko podľa ukrajinského veliteľstva Juh začalo sústrediť vojská v smere na Kryvyj Rih v snahe podniknúť protiofenzívu a postúpiť za hranice Chersonskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovici júla nariadil armáde oslobodiť južnú Ukrajinu. Podľa ukrajinských úradov sa v Chersonskej oblasti podarilo oslobodiť od ruskej okupácie 53 obcí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet