Na hlavný obsah

Rusi sa chystajú odstaviť Záporožskú elektráreň

Obmedzili prístup personálu, okolie elektrárne ostreľujú.

Rusi sa chystajú odstaviť Záporožskú elektráreň
Ruský vojak pred Záporožskou jadrovou elektrárňou. Foto: Twitter

Rusi sa chystajú odstaviť doteraz fungujúce reaktory v Záporožskej jadrovej elektrárni a odpojiť ju od ukrajinskej siete. Kvôli tomu už obmedzili prístup personálu do elektrárne, na pracovisko smeli len zamestnanci, ktorí zabezpečujú prevádzku jadrových blokov.

Uviedla to v piatok (19. 8.) ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá za normálnych okolností túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe spravuje.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským prisľúbil, že o situácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne bude rokovať s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Erdogan tiež uviedol, že Zelenskyj požadoval, aby Rusi odminovali okolie elektrárne.

Ostreľovanie dobytého územia

Enerhoatom v dnešnom vyhlásení tiež varoval, že Rusi, ktorí elektráreň okupujú od marca, tu chystajú „rozsiahlu provokáciu“.

Vo štvrtok (18. 8.) večer do Enerhodaru dorazil početný štáb ruských propagandistov, ktorí sa zišli so zástupcami tajnej služby FSB, a už štvrťhodinu po polnoci Rusi od autobusovej stanice a od vypúšťacieho kanála ostreľovali okolie elektrárne. Okupanti robia preto, aby v propagandistických médiách obvinili z ostreľovania ukrajinskej sily, dodala spoločnosť.

„Znovu vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby čo najskôr prijalo všetky potrebné opatrenia na ukončenie okupácie Záporožskej jadrovej elektrárne. V stávke je jadrová a radiačná bezpečnosť celého ľudstva! „zdôraznil záverom Enerhoatom.

Moskva vo štvrtok (18. 8.) obvinila Kyjev, že chce dnes podniknúť „rozsiahlu provokáciu“ v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Kyjev naopak tvrdí, že provokácie v podobe teroristického útoku chystá Moskva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet