Na hlavný obsah

Ruská prokuratúra navrhla vysoký trest pre americkú basketbalistku

V batožine jej našli zakázaný konopný olej.

Ruská prokuratúra navrhla vysoký trest pre americkú basketbalistku
Americká basketbalistka Brittney Grinerová stojí za mrežami v súdnej sieni pred pojednávaním 2. augusta. Foto: TASR/AP

Ruská prokuratúra navrhla pre americkú basketbalistku Brittney Grinerovú trest odňatia slobody na 9,5 roka. Tridsaťjedenročná reprezentantka čelí na moskovskom súde obvineniam z prechovávania a pašovania drog.

Vo februári jej našli v batožine, po prílete do krajiny, zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety. Proces sa začal začiatkom júla a vo štvrtok (4. 8.) v Rusku prebehli záverečné reči oboch strán.

Obhajobu Grinerovej postavili na tvrdeniach, že basketbalistka nemala v úmysle zakázaný olej pašovať. V jej batožine sa mala vyskytnúť náhodou počas balenia na cestu do krajiny.

USA rokuje o jej výmene

Jedna z jej právničiek Maria Blagovolinová tiež informovala a aj písomne doložila, že jej klientka má odporúčanie od lekára na užívanie konopných prípravkov na zmiernenie bolesti. Grinerová tvrdí, že ich užíva iba v americkej Arizone, kde to má povolené.

Podľa prokuratúra Nikolaja Vlasenka mala basketbalistka uvedený konopný olej vo svojej batožine úmyselne a preto jej navrhol trest na 9,5 roka. Horná hranica trestu v takých prípadoch je v krajine až 10 rokov za mrežami.

Aktuálne nie je známe, kedy súd vynesie rozsudok. Ak Grinerovú uznajú za vinnú a dostane nepodmienečný trest odňatia slobody, na rad príde diplomacia a snaha americkej strany o výmenu väzňov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi už tlmočil návrh vymeniť Grinerovú a Paula Whelana odsúdeného v Rusku za špionáž za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet