Na hlavný obsah

Ruské lietadlá narušili vzdušný priestor Fínska, domnievajú sa Helsinki

Rusko presunulo do Kaliningradskej oblasti tri lietadlá.

Ruské lietadlá narušili vzdušný priestor Fínska, domnievajú sa Helsinki
Ruská stíhačka MiG-31. Foto: TASR/AP

Fínsko má podozrenie, že dva ruské bojové lietadlá MiG-31 vo štvrtok (18. 8.) narušili jeho vzdušný priestor. Oznámilo to fínske ministerstvo obrany.

Moskva rovnako vo štvrtok uviedla, že presunula do Kaliningradskej oblasti tri lietadlá tohto typu vybavené nadzvukovými raketami Kinžal, informovala agentúra Reuters. Nevie sa však, či ide o tie isté stroje, ktoré sa podľa Helsínk dopustili narušenia fínskeho vzdušného priestoru.

„Máme podozrenie, že dva ruské stíhacie lietadlá MiG-31 narušili fínsky vzdušný priestor vo Fínskom zálive pri meste Porvoo,“ uviedlo ministerstvo obrany v Helsinkách. Vzdušné sily podľa úradu obe lietadlá identifikovali a pobrežná stráž začala záležitosť vyšetrovať. Narušenie trvalo zhruba dve minúty, tvrdia úrady.

Fínske tajné služby v máji uviedli, že Rusko má v úmysle ovplyvniť vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie, uviedla agentúra AFP. Fínsko v poslednom čase zaznamenalo niekoľko kybernetických útokov, ku ktorým sa prihlásili skupiny ruských hekerov.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že prevelelo tri lietadlá MiG-31 do Kaliningradskej oblasti. Lietadlá podľa ministerstva vybavili hypersonickými raketami Kinžal, ktoré patria k najmodernejším ruským zbraniam. Prevelenie je podľa Moskvy súčasťou strategických opatrení pre odstrašenie.

Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát rýchlejšie ako zvuk a vďaka rýchlosti a manévrovateľnosti sa ťažko sledujú a zachytávajú. Kinžal má podľa ruskej armády dolet 2 000 kilometrov a Moskva tvrdí, že nasadila túto zbraň pri bojoch na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet