Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina sa na zasadnutí BR OSN obviňovali z útokov na elektráreň

Pre bezpečnosť oblasti je potrebné, aby sa strany dohodli na jej demilitarizácii.

Rusko a Ukrajina sa na zasadnutí BR OSN obviňovali z útokov na elektráreň
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko a Ukrajina sa na utorňajšom (23.8. ) zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vzájomne obviňovali z útokov na Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny.

Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová v úvode zasadnutia povedala, že pre bezpečnosť oblasti je potrebné, aby sa obe strany dohodli na demilitarizácii elektrárne a jej okolia, informuje agentúra AFP.

Situácia týkajúca sa jadrovej bezpečnosti sa mala ešte viac zhoršiť

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok na pôde BR OSN opäť obvinil ukrajinské sily z ostreľovania elektrárne. Uviedol, že sa tak zvyšuje riziko jadrovej katastrofy. Od vtedy, ako o tejto veci takmer pred dvoma týždňami naposledy diskutovala BR OSN, sa podľa neho „situácia týkajúca sa jadrovej bezpečnosti ešte viac zhoršila“.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia naopak povedal, že za zmienené riziko je zodpovedné Rusko. To podľa neho musí z elektrárne stiahnuť svoje sily. Ako aj vpustiť do nej inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre jadrovú energiu (MAAE).

„Celý svet si želá počuť jedinú vec. A to vyhlásenie, že Rusko demilitarizuje Záporožskú jadrovú elektráreň, stiahne (z nej) svojich vojakov a odovzdá ju ukrajinskej vláde,“ povedal.

Kyslycia tiež uviedol, že Kyjev podporuje návrh, aby MAAE vyslala do elektrárne svojich inšpektorov. Dúfa, že by tam mohla založiť aj stálu misiu, ktorá by situáciu v elektrárni nepretržito monitorovala.

Námestníčka generálneho tajomníka OSN DiCarlová obe strany vyzvala, aby sa dohodli na demilitarizácii elektrárne.

„Zariadenie sa nesmie používať ako súčasť žiadnej vojenskej operácie. Mala by sa dosiahnuť dohoda o bezpečnom demilitarizačnom okruhu, aby sa tak zaistila bezpečnosť tejto oblasti,“ povedala. „Opätovne vyzývame (obe) strany, aby poskytli misii MAAE okamžitý, bezpečný a neobmedzený prístup na toto miesto,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet