Na hlavný obsah

Rusko chce pripojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym

Preorientovanie výroby elektriny ju môže poškodiť.

Rusko chce pripojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym
Ruskí vojaci hliadkujú na ceste, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni. Foto: TASR/AP

Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok (9. 8.) ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. Informovala o tom agentúra AFP.

Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a Rusi ju okupujú už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára. Za uplynulých niekoľko týždňov sa stala terčom ostreľovania, za čo sa Rusko i Ukrajina navzájom obviňujú.

„Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť,“ povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.

„Aby ste to urobili, musíte najskôr poškodiť elektrické vedenie závodu napojeného na ukrajinskú energetickú sústavu. Od 7. do 9. augusta už Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce,“ dodal.

„Pri odpojení poslednej výrobnej linky budú zariadenie poháňať generátory na naftu. Všetko potom bude závisieť od ich spoľahlivosti a zásob paliva,“ upozornil ďalej Kotin.

Elektráreň, ktorá sa nachádza neďaleko Krymského polostrova, má šesť z 15 ukrajinských reaktorov, ktoré vedia zásobovať energiou štyri milióny domácností, píše AFP.

Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby varovala pred „veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet