Na hlavný obsah

Rusko chce sfalšovať dôkazy k útoku na väznicu s ukrajinskými zajatcami, tvrdia USA

Vinu za výbuch v Olenivke chce vraj hodiť na Kyjev.

Rusko chce sfalšovať dôkazy k útoku na väznicu s ukrajinskými zajatcami, tvrdia USA
Zničená budova väznice v Olenivke. Foto: TASR/AP

Nové spravodajské informácie nasvedčujú, že Rusko pracuje na sfalšovaní dôkazov týkajúcich sa nedávneho útoku na väznicu s ukrajinskými vojnovými zajatcami v ukrajinskom meste Olenivka.

Podľa agentúry AP to vo štvrtok (4. 8.) povedal hovorca rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby. Americkí spravodajcovia podľa neho zistili, že sa Rusko snaží podstrčiť dôkazy, aby to vyzeralo, že za úder je zodpovedná ukrajinská armáda.

Moskva a predstavitelia samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) minulý týždeň vyhlásili, že ukrajinská armáda ostreľovala územie, ktoré na východe krajiny ovládajú, a zasiahla väznicu v obci Olenivka.

Zahynulo podľa nich 53 ukrajinských vojnových zajatcov a ďalších 75 utrpelo zranenia. Moskva tvrdí, že ukrajinská armáda na miesto zaútočila pomocou raketového systému HIMARS, ktorý jej dodali Spojené štáty.

Kyjev úder na zariadenie poprel a naopak obvinil ruské sily, že útok spáchali ony, aby zakryli mučenie a popravy väzňov. „Na základe analýzy fotografií a videozáznamov, ku ktorým máme prístup, môžeme povedať, že išlo o výbuch zvnútra tej budovy,“ uviedol v utorok (2. 8.) ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba už minulý piatok (29. 7.) obvinil Rusko zo spáchania vojnového zločinu.

Rusko zodpovednosť odmieta

„Predpokladáme, že sa to ruskí predstavitelia pokúsia navliecť na ukrajinské ozbrojené sily v očakávaní návštev novinárov a potenciálnych vyšetrovateľov na mieste útoku,“ uviedol vo štvrtok Kirby. Zo zistení spravodajcov podľa neho vyplýva, že ruskí predstavitelia mohli na miesto tiež podstrčiť muníciu z raketových systémov HIMARS.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa AP odmietol, že by Rusko falšovalo dôkazy. „Bolo absolútne preukázané a je úplne zrejmé, čo sa v Olenivke stalo,“ povedal Peskov novinárom. „Ukrajinských vojnových zajatcov zabila ukrajinská armáda. Existujú dôkazy a nie je čo skrývať,“ dodal.

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu (3. 8.) uviedol, že začne vyšetrovanie útoku na Olenivku. Žiada o to podľa neho ako Kyjev, tak Moskva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet