Na hlavný obsah

Rusko dúfa v podpis dohody o ekonomickej spolupráci s Tureckom

Deje sa tak napriek tomu, že obe krajiny stoja na opačných stranách ukrajinského konfliktu.

Rusko dúfa v podpis dohody o ekonomickej spolupráci s Tureckom
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin dúfa v podpis dohody s Tureckom, ktorá by posilnila ekonomickú spoluprácu oboch krajín. Oznámil to pred rokovaním v ruskej Soči svojmu tureckému náprotivku Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, píše agentúra AFP.

Erdogan chce s Putinom začať novú kapitolu turecko-ruských vzťahov. A to najmä v súvislosti so Sýriou.

„Dúfam, že popoludní podpíšeme memorandum o posilnení vzájomných ekonomických a obchodných vzťahov,“ povedal Putin Erdoganovi na úvod stretnutia, ktoré vysielali turecké a ruské televízne stanice.

Predchádzajúce politické a ekonomické rokovania delegácií z Moskvy a Ankary boli podľa Erdogana značne produktívne. Stretnutie s Putinom v Soči podľa Erdogana „môže otvoriť úplne odlišnú kapitolu“ vo vzájomných vzťahoch.

Viacero tém rokovaní

Témou piatkovej (5. 8.) schôdze je okrem ekonomických vzťahov podľa skorších vyjadrení Moskvy a Ankary aj konflikt v Sýrii a na Ukrajine či zabezpečenie plavby loďou z ukrajinských čiernomorských prístavov smerom k Bosporskej úžine.

Putin pred samotným rokovaním Erdoganovi poďakoval za jeho podiel na vzniku dohody o obnove vývozu potravín z ukrajinských prístavov.

„Vďaka vášmu priamemu zapojeniu a záštite OSN sa problémy ohľadom dodávok ukrajinského obilia vyriešili. Vývoz sa už začal, za čo vám ďakujem,“ povedal Putin. Prvá loď z ukrajinského prístavu vyplávala v pondelok (1. 8.), ďalšie tri ju nasledovali v piatok (5. 8.).

Poďakovanie sa Erdoganovi od jeho ruského náprotivku dostalo aj za dodávky ruského plynu do južnej a juhovýchodnej Európy cez plynovod Turkstream. „Európski partneri by mali byť Turecku vďační za zabezpečenie neprerušovaných dodávok ruského plynu,“ povedal Putin.

Vo viacerých veciach sa rozchádzajú

Obaja štátnici sa už v júli stretli v iránskej metropole Teherán, kde rokovali tiež s iránskymi predstaviteľmi. Delegácie diskutovali okrem iného o možnom mierovom riešení situácie v Sýrii.

Kým Moskva a Teherán podporujú sýrsky režim prezidenta Bašára Asada, Turecko poskytlo pomoc povstaleckým skupinám, ktoré bojujú proti Asadovým silám na severozápade krajiny.

Erdogan zároveň podľa agentúry AFP už dlhší čas hrozí začatím novej ofenzívy na severe Sýrie proti kurdským bojovníkom.

„Diskusia o vývoji v Sýrii pri tejto príležitosti pomôže priniesť do regiónu pokoj,“ povedal Erdogan.

Na opačných stranách stojí Turecko a Rusko aj v konflikte na Ukrajine, ktorý Moskva vyvolala tento rok 24. februára. Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, ktorej krajiny proti ruskej agresii politicky, vojensky aj hospodársky podporujú Kyjev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet