Na hlavný obsah

Rusko malo zablokovať dokument konferencie proti šíreniu jadrových zbraní

Zrejme mu vadili podmienky o situácii v Záporožskej elektrárni.

Rusko malo zablokovať dokument konferencie proti šíreniu jadrových zbraní
Na snímke výbuch jadrovej zbrane. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Rusko podľa agentúry AP v piatok (27. 8.) zablokovalo schválenie záverečného dokumentu konferencie štátov, ktoré sú signatármi Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). Zrejme mu vadili zmienky o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine.

Moskva tvrdí, že s návrhom textu však nesúhlasilo viacero krajín. Aby ho prijali, musí mať podporu všetkých 191 signatárov.

Návrh, ktorý vypracovalo argentínske predsedníctvo, spomínal znepokojenie z vojenských aktivít pri Záporožskej jadrovej elektrárni a ďalších jadrových zariadeniach na Ukrajine.

Zdôrazňoval tiež „najzásadnejší význam zaručenia kontroly týchto zariadení zo strany kompetentných ukrajinských úradov“. Dokument tiež varoval, že nebezpečenstvo použitia jadrových zbraní je v súčasnosti najvyššie od konca studenej vojny.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili okupačné jednotky krátko po februárovom začatí ruskej invázie na Ukrajine. V zariadení však ďalej pracuje ukrajinský personál.

Vzájomné obvinenia z ostreľovania elektrárne

V uplynulých dňoch sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú z ostreľovania areálu elektrárne. Podľa ukrajinských predstaviteľov je situácia kritická a hrozí jadrová katastrofa.

Zástupca vedúceho odboru proti šíreniu jadrových zbraní na ruskom ministerstve zahraničných vecí Igor Višněveckij uviedol, že nad textom nepanoval konsenzus a proti boli aj ďalšie krajiny.

Zástupca šéfa ruskej delegácie Andrej Belousov vyhlásil, že konferencia sa stala „politickým zajatcom“ niektorých krajín. „Tieto štáty, a to menovite Ukrajina a podporovatelia režimu v Kyjeve, nesú plnú zodpovednosť za to, že nemáme pozitívny konečný výsledok,“ poznamenal diplomat.

„Rusko je dôvodom, prečo sme dnes nedosiahli konsenzus,“ povedal naopak splnomocnenec americkej vlády Adam Scheinman. Podľa neho návrh záverečného dokumentu nevymenoval priamo Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet