Na hlavný obsah

Rusko odmieta stiahnuť svoje jednotky zo Záporožskej elektrárne

Obsadenie elektrárne kritizuje aj OSN.

Rusko odmieta stiahnuť svoje jednotky zo Záporožskej elektrárne
Areál Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Rusko odmieta demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne. Predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov kritizoval tento návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ako „nezodpovedný„. Informuje o tom americká televízia CNN.

Iba osoba, ktorá nerozumie možným rizikám, alebo im, naopak, rozumie, a preto tlačí na niečo, čo môže viesť k tragédii, môže ponechať jadrovú elektráreň bez ochrany. Takéto vyhlásenie spochybňuje kompetentnosť generálneho tajomníka OSN,“ povedal Rogov.

Guterres vyzval na demilitarizáciu Záporožskej atómovej elektrárne po štvrtkových (18. 8.) rokovaniach s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ľvove.

Rusko obsadilo elektráreň ešte v marci a odvtedy tam má svojich vojakov. Elektráreň sa v uplynulých týždňoch stala terčom delostreleckých útokov. Rusi aj Ukrajinci sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne a obe strany upozorňujú, že to môže viesť k jadrovej katastrofe. Na demilitarizáciu zariadenia vyzval už pred časom Kyjev a podporil ho v tom aj Washington.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet