Na hlavný obsah

Rusko predstavilo model svojej vlastnej vesmírnej stanice

Rusko chce z Medzinárodnej vesmírnej stanice odísť po roku 2024.

Rusko predstavilo model svojej vlastnej vesmírnej stanice
Ilustračná snímka. Medzinárodná vesmírna stanica. Foto: NASA/RTVS

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v pondelok (15. 8.) po prvýkrát predstavila fyzický model svojej plánovanej vlastnej vesmírnej stanice, čo podľa tlačovej agentúry Reuters naznačuje, že Moskva to s opustením Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a samostatnou činnosťou myslí vážne.

Roskosmos predstavil daný model, ruskými štátnymi médiami prezývaný „ROSS„, na vojensko-priemyselnej výstave pri Moskve. Šéf Roskosmosu Jurij Borisov vyhlásil, že Rusko odíde z ISS po roku 2024 a pracuje na vývoji vlastnej orbitálnej stanice.

Roskosmos vo svojom vyhlásení bez uvedenia termínov oznámil, že novú vesmírnu stanicu spustia v dvoch fázach.

V prvej fáze začne fungovať štvormodulový komplex. Neskôr sa k nim pridajú ďalšie dva moduly a servisná platforma. Po dokončení by to stačilo na pojatie až štyroch kozmonautov, ako aj vedeckého vybavenia, uvádza sa vo vyhlásení Roskosmosu.

Ruské štátne médiá naznačili, že štart prvého stupňa je plánovaný na roky 2025-2026, najneskôr však na rok 2030. Vypustenie druhého a konečného stupňa sa plánuje na roky 2030-2035.

Vesmírna stanica by nemala mať stálu ľudskú posádku. Obsadzovaná by bola dvakrát ročne na dlhšie obdobia. Podľa bývalého riaditeľa Roskosmosu Dmitrija Rogozina by stanica mohla v prípade potreby plniť aj vojenské účely.

Rusko sa usiluje znížiť svoju závislosť od západných krajín a napredovať samostatne. Pokúša sa aj o spoluprácu s krajinami ako Čína a Irán, konštatuje Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet