Na hlavný obsah

Rusko znížilo dodávky plynu do Francúzska

Môže to ešte väčšmi prehĺbiť energetickú krízu v Európe.

Rusko znížilo dodávky plynu do Francúzska
Ilustračná snímka - plynovod. Foto: TASR/AP

Rusko obmedzuje dodávky plynu aj do Francúzska, čo zvyšuje obavy z energetickej krízy v Európe počas zimy. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Ruský koncern Gazprom informoval spoločnosť Engie, že od utorka (30. 8.) znižuje dodávky pre spor týkajúci sa niektorých kontraktov, uviedla francúzska elektrárenská firma. To signalizuje, že nedostatok na európskom trhu s energiami sa zrejme prehĺbi.

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v pondelok (29. 8.) vyzvala firmy, aby znížili spotrebu energií. V opačnom prípade sa môže stať, že ak Rusko zastaví dodávky plynu, bude prídelový systém na energie reálnou možnosťou.

Spoločnosť Engie, ktorá od začiatku vojny na Ukrajine obmedzila svoju závislosť od ruského plynu, uviedla, že prijala opatrenia, aby minimalizovala následky redukcie dodávok od Gazpromu.

Krok Moskvy ešte zvyšuje tlak na európsky trh, ktorý zápasí s nedostatkom plynu pre výrazné obmedzenie ruských dodávok. Gazprom okrem toho plánuje, že od stredy (31. 8.) do piatka (2. 9.) pre opravu turbíny úplne odstaví kľúčový plynovod Nord Stream 1.

Nemecko predpokladá, že dodávky cez plynovod, ktorý sa aj tak už niekoľko týždňov využíva len na 20 % maximálnej kapacity, sa už neobnovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet