Na hlavný obsah

Rusko zrejme rozmiestňuje protipechotné míny na Donbase

Vyplýva to zo správy britského ministerstva obrany.

Rusko zrejme rozmiestňuje protipechotné míny na Donbase
Príslušníci domobrany Doneckej ľudovej republiky. Foto: TASR/AP

Rusko s vysokou pravdepodobnosťou rozmiestňuje kontroverzné protipechotné míny pozdĺž svojej obrannej línie na Donbase na východe Ukrajiny. 

Potenciálne môžu spôsobiť rozsiahle obete medzi vojakmi aj miestnymi civilistami, uviedlo v pondelok (8. 8.) britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe sumarizujúcej najnovšie poznatky britských spravodajských služieb.

Agentúra Reuters upozornila, že tvrdenie britského ministerstva nebolo možné bezprostredne overiť.

Protipechotné míny v oblasti majú podľa britských spravodajcov na jednej strane chrániť voľný pohyb, na druhej strane ho obmedzovať. V Donecku a Kramatorsku sa Rusko s vysokou pravdepodobnosťou pokúsilo rozmiestniť protipechotné trhavo-trieštivé míny PFM-1 a PFM-1S.

Tieto míny, známe aj ako „motýlie“, majú kontroverznú povesť, pripomenulo britské ministerstvo. Použili sa so zničujúcimi účinkami v sovietsko-afganskej vojne, keď údajne zmrzačili veľký počet detí, ktoré si ich splietli s hračkami, uviedol úrad.

Je veľmi pravdepodobné, že stav zbraní zo sovietskej éry, používaných teraz Ruskom, sa časom zhoršuje a sú veľmi nespoľahlivé a nepredvídateľné. To ohrozuje tak miestne obyvateľstvo, ako aj operácie zamerané na odstraňovanie mín, dodalo britské ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet