Na hlavný obsah

Ruský diplomat vylúčil možnosť mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou

Rusko tiež údajne očakáva predĺženie konfliktu.

Ruský diplomat vylúčil možnosť mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou
Civilista na bicykli prechádza po zničenej ceste v meste Vuhlehirsk. Foto: TASR/AP

Vysokopostavený ruský diplomat Gennadij Gatilov vylúčil v pondelňajšom (22. 8.) rozhovore pre noviny Financial Times (FT) možnosť diplomatického riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom.

Rusko podľa jeho slov zároveň očakáva, že konflikt na Ukrajine sa predĺži. „Nevidím teraz žiadnu možnosť na diplomatické kontakty,“ zhodnotil Gatilov, ktorý pôsobí ako stály predstaviteľ Ruskej federácie pri Úrade OSN v Ženeve.

„A čím dlhšie bude konflikt pokračovať, tým ťažšie bude dosiahnuť diplomatické riešenie,“ dodal. Gatilov okrem toho povedal, že k žiadnym priamym rokovaniam šéfa Kremľa Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nedôjde.

Konštatoval tiež, že sa Rusko a Ukrajina počas aprílových rokovaní v Turecku blížili k dosiahnutiu dohody o ukončení konfliktu. Osoby, ktoré sa na týchto rokovaniach zúčastnili, však takéto tvrdenie popierajú, uvádza FT.

Gatilov obvinil Spojené štáty a ďalších spojencov v NATO z toho, že tlačili na ukrajinských vyjednávačov, aby z rozhovorov odišli. FT pripomína, že bilaterálne rozhovory o ukončení bojov zlyhali po tom, čo v apríli vyšli na povrch vojnové zločiny ruských okupačných síl na Ukrajine.

Moskva obvinenia zo spáchania takýchto zločinov odmieta. Neschopnosť znova naštartovať mierové rokovania a pretrvávajúca vojenská podpora Ukrajiny zo strany západných krajín podľa Gatilova znamená, že nie je možné predpovedať, ako dlho bude vojna trvať. „A oni (Kyjev a jeho západní spojenci) budú bojovať do posledného Ukrajinca,“ uviedol v tejto súvislosti.

OSN by mala podľa jeho slov zohrávať väčšiu úlohu v snahách o ukončenie konfliktu. Podľa jeho slov je však „spolitizovaná“ a nie je schopná v rámci úsilia o riešenie konfliktu konať efektívne ako mediátor.

Gatilov tiež skonštatoval, že ruskí diplomati v Ženeve nie sú v kontakte so západnými delegáciami. „Čo sa týka protokolárnej stránky, nevídame sa… Súkromne, bohužiaľ, v kontakte nie sme… jednoducho spolu nekomunikujeme,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet