Na hlavný obsah

Ruských žiakov čaká od nového školského roka výučba vlasteneckých hodnôt

Školy budú denne hrať štátnu hymnu.

Ruských žiakov čaká od nového školského roka výučba vlasteneckých hodnôt
Na ilustračná fotografii prázdna trieda. Foto: Unsplash

Ruskí študenti, ktorí sa na jeseň vrátia do školských lavíc, sa budú učiť o národných hodnotách. Žiakov čakajú besedy na túto tému v rámci širšej snahy Kremľa na zavedenie vlasteneckej výchovy v školách. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informoval britský denník The Times.

Od 5. septembra sa budú školy po celej krajine venovať hodiny takzvaným „rozhovorom o dôležitých veciach“. Agentúre TASS to povedal šéf kremeľského oddelenia pre sociálne projekty Sergej Novikov.

Podľa internetovej stránky Kremľa sa Novikov venuje úsiliu ruského prezidenta Vladimira Putina „posilniť duchovné a morálne základy ruskej spoločnosti“. Ako aj zlepšiť „vlasteneckú výchovu mladých ľudí“.

Tieto „rozhovory o dôležitých veciach“ sa zamerajú na hodnoty ruskej spoločnosti. Tie sú podľa Novikova zakotvené v národnej bezpečnostnej stratégii krajiny.

Ruské snahy o vlasteneckú výchovu v školách dostali nový impulz po invázii na Ukrajinu, ktorej cieľom je podľa Kremľa „demilitarizovať a denacifikovať“ svojho západného suseda.

Moskva akciu prirovnala k sovietskemu vojnovému úsiliu proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny.

Správy z nezávislých ruských médií dokazujú početné prípady nátlaku a zastrašovania ruských učiteľov. A to aby verejne podporovali vojnové úsilie a učili svojich žiakov o tom, čo Kremeľ nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Niekoľko učiteľov za protivojnové výroky potrestali pokutou alebo prepustili.

Povinná výučba dejepisu od siedmich rokov

Ruský minister školstva Sergej Kravcov v apríli oznámil, že plánuje zaviesť povinnú výučbu dejepisu pre študentov už od siedmich rokov.

Dôraz sa pritom bude klásť na popieranie toho, že Rusko zle zaobchádzalo s inými štátmi, najmä Ukrajinou a Bieloruskom. Kravcov tiež uviedol, že ministerstvo doplní učebnice dejepisu o „zvláštnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine.

Školy po celej krajine budú od začiatku nového školského roka denne slávnostne vyvesovať ruskú vlajku a hrať štátnu hymnu. Vláda plánuje minúť vyše 970 miliónov rubľov (približne 15,62 milióna eur) za ruské vlajky a erby.

Putin tiež v júli podpísal nový zákon, na základe ktorého vytvorí modernú mládežnícku organizáciu v duchu komunistickej detskej organizácie Pionier. Podľa úradov však nejde o priame oživenie tejto skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet