Na hlavný obsah

Rwandský podnikateľ Kabuga sa v septembri postaví pred súd za genocídu

Je podozrivý z financovania milícií kmeňa Hutuov.

Rwandský podnikateľ Kabuga sa v septembri postaví pred súd za genocídu
Félicien Kabuga Foto: Twitter/RegionWeek ENG

Félicien Kabuga, ktorý údajne finančne podporoval rwandskú genocídu z roku 1994, sa 29. septembra postaví pred súd v Haagu. Bude čeliť obvineniam z genocídy a zločinom proti ľudskosti, oznámil vo štvrtok (18. 8.) sudca OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

Kabuga, kedysi jeden z najbohatších mužov Rwandy, je podozrivý z financovania rwandských milícií kmeňa Hutuov. Tie mali počas 100-dňového krviprelievania v roku 1994 zmasakrovať v Rwande približne 800 000 príslušníkov kmeňa Tutsiov i umiernených Hutuov.

Polícia 89-ročného Kabugu zatkla ešte v roku 2020 po 25 rokoch na jeho úteku vo Francúzsku, odkiaľ ho previezli na tribunál OSN do Haagu. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe niekoľko kilometrov od sídla súdu, preto bude v prípade potreby prítomný na pojednávaní prostredníctvom videa.

Sudca Mechanizmu OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) v Haagu Iain Bonomy ďalej informoval, že súdne konanie sa začne 29. septembra, pričom fáza dokazovania by mala byť od 5. októbra.

Na prvom súdnom pojednávaní v novembri 2020 Kabugov obhajca uviedol, že jeho klient sa vyhlasuje za nevinného.

Kabugu z genocídy a ďalších zločinov obžaloval ešte v roku 1997 Medzinárodný trestný tribunál pre zločiny páchané vo Rwande (ICTR). Tento tribunál svoju činnosť ukončil v roku 2015 a jeho agendu následne prevzal MICT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet