Na hlavný obsah

SaS do parlamentu predložila návrh o partnerskom spolužití

Inštitút partnerského spolužitia má pomôcť aj heterosexuálnym párom.

SaS do parlamentu predložila návrh o partnerskom spolužití
Strana SaS na tlačovej besede, štvrtok 25. 8. Foto: FB: SaS

Strana SaS vo štvrtok (25. 8.) do parlamentu predložila návrh na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia. Riešiť to má novela občianskeho zákonníka a niekoľkých ďalších zákonov. Tento návrh má pomôcť nie len partnerom rovnakého pohlavia, ale aj napríklad párom, ktoré sa rozhodli nevstúpiť do manželstva.

„Pri tomto návrhu sme vychádzali z analýzy, ktorá zisťovala a porovnávala, v čom majú páry rovnakého pohlavia problém z hľadiska legislatívnej úpravy,“ vysvetľoval Ondrej Dostál (SaS), štátny tajomník ministerstva spravodlivosti.

Návrh má zlepšiť majetkové práva osôb žijúcich v rovnakej domácnosti. Cieľom je potvrdenie vzájomného vzťahu dvoch fyzických osôb smerom k štátu, bez ohľadu na ich pohlavie.    

Tento vzťah má vznikať aj zanikať formou notárskej zápisnice, čo sa výrazne líši od manželského vzťahu. Napríklad v praxi je na rozviazanie vzťahu manželstva potrebný rozvod. V prípade inštitútu má postačovať podpis u notára.

Nemá ísť o zvýhodňovanie, iba o odstránenie diskriminácie

Inštitút partnerského spolužitia má vyriešiť diskrimináciu párov, ktoré nie sú v manželskom zväzku. Ide napríklad o bezpodielové spoluvlastníctvo, dedenie majetku zo zákona, zaradenie spolužijúcich partnerov medzi blízke osoby alebo o uplatnenie si poistného po smrti poisteného.

Rovnako má odstrániť osobné prekážky v práci, napríklad pri sprevádzaní osoby k lekárovi alebo na nárok na vdovské alebo vdovecké.

„Tieto otázky riešia oveľa konzervatívnejšie a kresťanskejšie krajiny ako sme my. Preto by sme im mali venovať pozornosť aj na Slovensku,“ vysvetlila Jarmila Halgašová (SaS), poslankyňa národnej rady.

Nejde však o zásadne nový návrh. SaS podobný návrh predložila už napríklad v roku 2012 alebo v minulom volebnom období v roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko