Na hlavný obsah

Satelitné snímky ruskej základne na Kryme ukazujú rozsiahle škody

Ukrajina sa k zodpovednosti za explózie neprihlásila.

Satelitné snímky ruskej základne na Kryme ukazujú rozsiahle škody
Satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni na polostrove Krym - ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Planet Labs PBC

Satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni na polostrove Krym, ktorým začiatkom týždňa otriasli explózie.

Ukrajina sa k zodpovednosti za explózie neprihlásila, nové satelitné snímky ale podľa spravodajského webu BBC naznačujú, že mohlo ísť o cielený útok.

Snímky ukazujú niekoľko kráterov

Na ruskom vojenskom letisku Saky (rus. Saki) pri Novofedorivke (rus. Novofjodorovky) na západe Krymu došlo v utorok (9. 8.) k sérii explózií, pri ktorých zomrel jeden človek.

Satelitné zábery americkej spoločnosti Planet Labs ukazujú, že rozsiahle časti letiskovej plochy sú spálené. Hlavné vzletové a pristávacie dráhy základne sú pravdepodobne neporušené, ale najmenej osem lietadiel zrejme poškodili alebo zničili.

Na snímke je vidieť niekoľko kráterov. Väčšina z nich sa nachádza v časti základne, kde pod šírym nebom parkovali lietadlá.

Ukrajina hovorí o neopatrnosti ruských vojakov

Snímky „pred“ a „po“ vyhotovené spoločnosťou Planet Labs, ktorá monitoruje stovky satelitných záberov nad Ukrajinou, sú prvým nezávislým potvrdením, že základňu mohli poškodiť. Podrobnosti o rozsahu explózií boli doteraz obmedzené.

Stále však nie je jasné, ako a čím základňu poškodili. Rusko trvá na tom, že explózie spôsobili výbuchy munície v sklade pre nedodržanie pravidiel požiarnej bezpečnosti.

Ukrajina sa k zodpovednosti neprihlásila a jej minister obrany Oleksij Reznikov naznačil, že na vine môžu byť neopatrní ruskí vojaci. „Myslím, že ruskí vojaci na tejto leteckej základni porušili veľmi známe pravidlo: Nefajčiť na nebezpečných miestach,“ povedal.

Ukrajinský generálny štáb v stredu (10. 8.) informoval o deviatich zničených ruských lietadlách za posledných 24 hodín. Ukrajinské vzdušné sily na svojom facebookovom účte napísali, že sa tak stalo na ruskom vojenskom letisku Saky. Rusko poprelo, že by explózia nejaké lietadlo poškodila. Nové snímky naznačujú, že to nie je pravda.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014 po referende, ktoré nebolo medzinárodne uznané. Polostrov, ktorý zostáva pod ruskou kontrolou, ušetrili intenzívneho bombardovania a delostreleckého ostreľovania, aké sa odohrávali v iných oblastiach východnej a južnej Ukrajiny.

A to od 24. februára, keď prezident Vladimir Putin nariadil ruským ozbrojeným silám vpadnúť na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet