Na hlavný obsah

Saudskoarabskú ženu odsúdili na 45 rokov za mrežami za používanie sociálnych sietí

Trest vyniesli na základe zákonov krajiny o boji proti terorizmu a kybernetickej kriminalite.

Saudskoarabskú ženu odsúdili na 45 rokov za mrežami za používanie sociálnych sietí
Ilustračná snímka-Twitter. Foto: TASR/AP

Saudskoarabský súd odsúdil ženu na 45 rokov väzenia za údajné poškodzovanie krajiny prostredníctvom aktivít na sociálnych sieťach. Informovala agentúra AP. Ide už o druhý takýto rozsudok počas tohto mesiaca, ktorý pritiahol pozornosť médií.

Núra bint Saíd Kahtáníová, o ktorej je známe len málo informácií, nemá podľa AP žiadnu zjavnú aktivistickú minulosť. Podľa oficiálneho obvinenia sa jej prípad týka používania sociálnych médií. Saudskí predstavitelia však na žiadosť o komentár nereagovali.

Rozsudok vyniesli onedlho po tom, ako odsúdili saudskoarabskú doktorandku na univerzite v anglickom Leedse Salma Šihábová na 34 rokov väzenia za to, že mala účet na sociálnej sieti Twitter, sledovala účty disidentov a aktivistov a zdieľala ich príspevky.

Odsúdená bola podľa zákonu proti terorizmu

Súd vyniesol štyridsaťpäťročný trest na základe zákonov krajiny o boji proti terorizmu a kybernetickej kriminalite. Tento súd sa pritom zvyčajne zaoberá politickými a národnobezpečnostnými prípadmi.

Sudcovia obvinili Kahtáníovú z narúšania súdržnosti spoločnosti a destabilizácie spoločenskej štruktúry, ako sa uvádza v obžalobe s odvolaním sa na jej aktivity na sociálnych sieťach. Kahtáníová mala podľa obžaloby urážať verejný poriadok prostredníctvom informačnej siete.

Zatiaľ sa nevie, čo obvinená žena na internete presne zverejnila ani kde sa konalo jej vypočutie. Podľa washingtonskej organizácie Democracy for the Arab World Now (DAWN) bola vo väzbe od 4. júla 2021.

„Sme svedkami týchto rozsudkov v čase, keď korunný princ Muhammad bin Salmán získal v medzinárodnej sfére väčšiu legitimitu,“ uviedla Allison Mcmanusová, riaditeľka výskumu washingtonskej skupiny pre ľudské práva Freedom Initiative.

Rozsudky na sociálnych sieťach vyvolali novú nevôľu voči zásahom princa Muhammada proti disentu, a to aj napriek tomu, že ultrakonzervatívna islamská krajina priznala ženám nové slobody.

Americký prezident Joe Biden sa tento rok v júli vydal do kráľovstva, aby sa stretol okrem iného s princom Muhammadom. Toho vraj konfrontoval s otázkou ľudských práv. Biden pri nástupe do prezidentskej funkcie sľuboval, že zo Saudskej Arábie urobí diplomatického vyvrheľa kvôli vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet