Na hlavný obsah

Šéf gréckej tajnej služby odstúpil pre sledovanie telefónov novinárov aj politikov

Ako dôvod uviedol chybný postup pri zbere informácií.

Šéf gréckej tajnej služby odstúpil pre sledovanie telefónov novinárov aj politikov
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: Wikimedia Commons

Riaditeľ gréckej tajnej služby EYD Panajotis Kontoleon v piatok (5. 8.) rezignoval. Ako dôvod uviedol chybný postup pri zbere informácií, uviedla agentúra Reuters.

Podľa gréckej tlače Kontoleon minulý týždeň priznal pred parlamentným výborom, že tajná služba sledovala mobilný telefón jedného z novinárov v gréckej CNN.

Minulý týždeň potom podal oznámenie pre podozrenie zo sledovania svojho mobilu aj predseda socialistov Nikos Andrulakis.

Kontoleon uviedol v liste určenom gréckemu premiérovi Kyriakosovi Mitsotakisovi, že podáva rezignáciu pre „zistenie chybného konania pri zákonnom sledovaní“. Mitsotakis demisiu prijal.

Grécke médiá tento týždeň informovali, že Kontoleon pred parlamentným výborom priznal, že jeho služba sledovala jedného novinára, ktorý sa na túto praktiku sťažoval.

Išlo o ekonomického reportéra gréckej stanice CNN Thanasisa Kukasisa, ktorý pre nainštalovanie sledovacieho programu Predator na svoj mobil podal oznámenie.

Na sledovanie mobilu za použitia programu Predator sa už vo februári 2022 sťažoval ďalší novinár, ktorý sa zaoberá migráciou. Oznámenie podal aj predseda druhej najsilnejšej opozičnej strany Andrulakis. Politik tvrdí, že sa niekto pokúšal nainštalovať na jeho mobil špionážny program.

Rezignáciu v piatok (5. 8.) podal tiež blízky spolupracovník a synovec premiéra Mitsotakisa Grigoris Dimitriadis. Podľa investigatívnych médií mal Dimitriadis väzby na ľudí, ktorí boli „priamo alebo nepriamo zapojení do kauzy sledovania telefónov“.

Grécka vláda predtým uviedla, že sledovací program Predator nepoužíva a ani nemá obchodné vzťahy so spoločnosťou, ktorá ho vyvinula.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet