Na hlavný obsah

Senát v USA schválil návrh na znižovanie emisií i cien liekov pre seniorov

Bohaté subjekty by mali platiť vyššie dane.

Senát v USA schválil návrh na znižovanie emisií i cien liekov pre seniorov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký Senát v nedeľu (7. 8.) schválil návrh zákona, ktorý podľa členov Demokratickej strany prezidenta Joea Bidena prinesie zásadný pokles emisií skleníkových plynov, zníži ceny liekov pre seniorov a prinúti korporácie a bohatých jedincov platiť viac na daniach. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Teraz súbor opatrení v hodnote 430 miliárd dolárov (420 mld. eur) mieri do Snemovne reprezentantov, kde má Bidenova strana väčšinu.

Senát návrh zákona schválil v pomere 51 hlasov ku 50. Za sa vyslovilo všetkých 50 demokratov a rozhodujúci hlas pridala viceprezidentka Kamala Harrisová. Päťdesiatka republikánskych senátorov hlasovala proti. Republikáni plán odmietajú, pretože podľa nich poškodí ekonomiku a podporí už tak vysokú infláciu.

Senátori k hlasovaniu pristúpili po viac ako 15 hodinách rokovania o dodatkoch k návrhu. Hlasovanie v Snemovni reprezentantov sa podľa agentúry Reuters očakáva v piatok (12. 8.), potom musí zákon ešte svojím podpisom potvrdiť prezident.

„Snemovňa by mala schváliť návrh zákona o klimatickej zmene, daniach a liekoch čo najskôr a ja sa teším na to, keď ho budem môcť podpísať,“ uviedol Biden vo vyhlásení vydanom po hlasovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet