Na hlavný obsah

Sestra severokórejského vodcu odmietla ponuku hospodárskej pomoci výmenou za denuklerizáciu

Označila ju za absurdnú.

Sestra severokórejského vodcu odmietla ponuku hospodárskej pomoci výmenou za denuklerizáciu
Sestra severokórejského vodcu Kim Jo-džong. Foto: TASR/AP

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v piatok (19. 8.) odmietla ponuku Južnej Kórey na hospodársku pomoc svojej krajine výmenou sa denuklerizáciu a označila ju za absurdnú. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Kim Jo-džong takto reagovala na plán juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola, v rámci ktorého by KĽDR dostala potravinovú, energetickú a inú pomoc výmenou za to, že sa vzdá svojho jadrového programu.

„Ak si juhokórejský prezident myslí, že KĽDR vymení svoje jadrové zbrane a česť za hospodársku spoluprácu, tak je to jednoduchý, detinský človek„, povedala Kimova sestra.

Zároveň odmietla priame rokovania s Junom. „Už sme dali jasne najavo, že si s ním nesadneme za jeden stôl,“ uviedla Kim Jo-džong.

Kancelária juhokórejského prezidenta vyjadrila poľutovanie nad „nemiestnymi“ vyjadreniami Kimovej sestry. „Takýto prístup Severnej Kórey škodí jej vlastnej budúcnosti, mieru a prosperite Kórejského polostrova,“ cituje kanceláriu agentúra Johnap.

Tento rok vykonala KĽDR rekordný počet skúšok zbraní

Severná Kórea tento rok uskutočnila rekordný počet skúšok zbraní vrátane vystrelenia medzikontinentálnej balistickej rakety, ku ktorému došlo prvýkrát od roku 2017. Washington a juhokórejskí predstavitelia opakovane upozorňujú, že KĽDR sa pripravuje na uskutočnenie svojho už siedmeho jadrového testu.

Minulý týždeň režim v Pchjongjangu pohrozil „vyhladením“ politického vedenia v Soule, ktoré viní za nedávne prepuknutie epidémie koronavírusu v KĽDR.

Juhokórejsky prezident v stredu (17. 9.) uviedol, že jeho vláda si neplánuje zaobstarať jadrové zbrane ako odstrašujúci prostriedok voči svojmu severnému susedovi. KĽDR pritom v ten istý deň otestovala dve strely s plochou dráhou doletu.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet