Na hlavný obsah

Silná búrka na Korzike si vyžiadala už päť obetí

Silný vietor a krúpy is vyberajú svoju daň.

Silná búrka na Korzike si vyžiadala už päť obetí
Ilustračná fotografia - búrka. Foto: TASR/ AP

Pre búrku, ktorú sprevádzal silný vietor a krúpy, vo štvrtok (18. 8) na Korzike zomrelo päť ľudí a ďalších 12 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu prefektúry na stredomorskom ostrove.

Turisticky obľúbenú Korziku pre tlakovú níž zasiahli búrky už v utorok (16. 8.). Sprevádzajú ich intenzívne zrážky, krupobitie a vietor s nárazmi s rýchlosťou až 220 kilometrov za hodinu.

V kempe v obci Sagone na západnom pobreží ostrova zomrelo 13-ročné dievča, keď na obytný voz, v ktorom bola, spadol strom.

Blízko pláže v obci Coggia prišla o život 72-ročná žena, na ktorej auto spadla strecha bungalovu. Padajúci strom usmrtil 46-ročného muža v Calvi na severe Korziky.

Hasiči mali pohotovosť aj pre spadnuté stromy, ktoré zablokovali cesty, záchranári pre prevrátené lode a plavidlá utŕžené z kotvísk zasahujú aj na mori. Asi 45 000 domácností je pre poškodené vedenie bez elektriny.

V Európe pokračujú horúčavy

S rozmarmi počasia sa stretáva aj Grécko, ktoré čaká vlna horúčav s teplotami presahujúcimi 40 stupňov.

Grécki meteorológovia vo štvrtok varovali, že krajinu v nasledujúcich troch dňoch zasiahne ďalšia vlna horúčav.

V strednom Grécku sa čakajú teploty až 42 stupňov, v Aténach má byť okolo 40 stupňov. Neobvykle teplé je aj more, podľa predpovede bude mať voda v Egejskom a Jonskom mori v najbližších dňoch 26 až 28 stupňov.

Vzhľadom na vysoké teploty a suchu trvá aj vysoké nebezpečenstvo požiarov. V Taliansku v noci na štvrtok hasiči zvládli požiar na ostrove Pantelleria.

Situácia sa vďaka dažďu zlepšila na juhu Španielska, kde sa mohlo domov vrátiť 2 000 evakuovaných v oblasti okolo Valencie.

Oheň pri obci Bejís a v údolí rieky Ebro zničil zhruba 21 000 hektárov porastu, uviedla agentúra DPA.

V stredu (17. 8.) sa pre požiar pri Bejíse zranilo desať ľudí z vlaku na trati z Valencie do Zaragozy.

Keď sa plamene dostali príliš blízko trate, rozhodol sa rušňovodič vzhľadom na nebezpečenstvo vrátiť do stanice. Niektorí cestujúci ale spanikárili, vylomili okná a chceli zo stojaceho vlaku utiecť. Vonku potom utrpeli popáleniny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet