Na hlavný obsah

Škandál odposluchov otriasa gréckou vládou

Premiér o nich vraj nevedel.

Škandál odposluchov otriasa gréckou vládou
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: Wikimedia Commons

Škandál s odposluchmi predsedu opozičných socialistov Nikosa Andrulakisa a dvoch novinárov otriasa pozíciou gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa, píše spravodajský portál The Guardian.

Premiér v pondelok (8. 8.) odposluch oponenta označil na „politicky neprijateľný“ a uviedol, že ak by o zámere vedel, nikdy by to nedopustil, píše Reuters. Opozíciu ale Mitsotakisovo vystúpenie neuspokojilo, podľa nej nevysvetlil, čo tajnú službu viedlo k sledovaniu.

„To, čo sa odohralo, bolo možno v súlade so zákonom, ale bola to chyba. Nevedel som o tom a samozrejme by som to nikdy nedovolil,“ povedal Mitsotakis v televíznom prejave citovanom agentúrou Reuters.

Grécka spravodajská služba EYP podľa Mitsotakisa podcenila politický rozmer odposluchov. „Bolo to formálne primerané, ale politicky neprijateľné. Nemalo sa to stať, podkopalo to dôveru obyvateľov v národnú rozviedku,“ uviedol premiér.

Prípad podľa neho odhalil nedostatky gréckej tajnej služby a Mitsotakis prisľúbil revíziu EYP, uviedol server ekathimerini.com.

Podľa opozície nie je jasné, koľko ďalších ľudí tajná služba sledovala

„Premiér nevysvetlil, prečo sa EYP rozhodla pre takúto bezprecedentnú akciu,“ uviedol šéf najväčšej opozičnej strany SYRIZA Alexis Tsipras, podľa ktorého nie je ani jasné koľko ďalších novinárov či politikov tajná služba sledovala.

Nespokojný bol aj šéf socialistov a jeden zo sledovaných Andrulakis. „Chcel som, aby sa na rovinu povedalo, prečo som bol pod kontrolou EYP,“ uviedol Andrulakis s tým, že odpoveď nedostal.

Podľa neho sa grécky premiér „sústavne vyhýba akémukoľvek vysvetleniu“ o fungovaní tajnej služby. Svojím prejavom si Mitsotakis len kupuje čas, domnieva sa opozičný politik.

„Neprijmem žiadny pokus o ututlanie,“ dodal Andrulakis. Na pokus inštalovať špionážny program na jeho telefón upozornili odborníci z Európskeho parlamentu, ktorého je grécky politik členom.

Pre odpočúvanie minulý týždeň rezignoval šéf tajnej služby EYD Panajotis Kontoleon. Zdôvodnil to chybným konaním pri zbere informácií. Kontoleon podľa médií priznal pred parlamentným výborom, že tajná služba sledovala mobilný telefón jedného z novinárov v gréckej CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet