Na hlavný obsah

Slováci v pití za volantom lámu sedemročné rekordy

Na cestách bude prebiehať celoslovenská policajná akcia s názvom Zodpovednosť.

Slováci v pití za volantom lámu sedemročné rekordy
Na ilustračnej fotografii alkoholový tester. Foto: Prezídium PZ

Na slovenských cestách sa od pondelka (22. 8.) do piatka (26. 8.) uskutoční celoslovenská policajná akcia s názvom „Zodpovednosť“. Jej cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo alkoholu za volantom.

Účastníci cestnej premávky by mali mať na pamäti, že každý deň v roku je dňom zodpovednosti, informuje hovorkyňa Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová.

„S možnosťou riadiť motorové vozidlo prichádza aj zodpovednosť a rešpekt voči ostatným účastníkom cestnej premávky. Je pre nás zásadné, aby verejnosť vnímala našu výzvu, že alkohol za volant nepatrí. Prevencia je dôležitá, lebo konkrétna skúsenosť by mohla byť fatálna,“ zdôraznil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Počas celoslovenskej akcie „Zodpovednosť“ zodpovedných vodičov motorových vozidiel, u ktorých nezistia žiadny alkohol v dychu, vo vybraných časoch a mestách odmenenia nealkoholickým pivom.

Počet dopravných nehôd vzrástol

V roku 2022 sa za prvých sedem mesiacov (od januára do konca júla) na slovenských cestách stalo 7 035 dopravných nehôd. Oproti minulému roku vzrástol tento počet o 10 % (641).

Najkritickejšími dňami v týždni boli piatok s 1 099 a streda s 1 096 dopravnými nehodami. Nedeľa si síce udržala pomyselné posledné miesto v počte kolízií, no počas posledného dňa v týždni vzrástol počet dopravných nehôd o 27,4 % (838) v porovnaní s rokom 2021.

Z dopravných nehôd, ktoré sa stali počas siedmich mesiacov tohto roka, 12 % zavinili šoféri pod vplyvom alkoholu (829). Policajné hliadky zaznamenali pokles o 18 dopravných nehôd oproti minulému roku.

„Nezodpovednosť a ľahkovážnosť niektorých vodičov ohrozuje okrem nich samých aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Chceme ochrániť zodpovedných a slušných účastníkov cestnej premávky, ktorí by nemali platiť za chyby vodičov nedodržiavajúcich pravidlá,“ hovorí Tomáš Vrábel, riaditeľ dopravnej polície Prezídia PZ.

Vysvetľuje, že počas dopravných akcií sa zameriavajú na kontrolu dodržiavania predovšetkým tých dopravných predpisov, ktorých porušenie patrí medzi najčastejšie príčiny nehôd. Pri kolíziách napríklad často zohrá veľkú rolu alkohol v krvi vodiča.

„Preto sa nielen represiami, ale aj prevenciou snažíme zdôrazňovať vodičom, že alkohol za volant nepatrí a jeho tolerancia je nulová,“ dodal.

Slováci za volantom pijú viac ako minulý rok

V období od januára do konca júla 2022 pri cestných kontrolách zistili požitie alkoholu u 6 250 vodičov motorových vozidiel. Oproti rovnakému obdobiu v minulom roku došlo k nárastu o 12,4 %.

Prvý polrok 2022 (január až júl) priniesol niekoľko smutných rekordov. Policajné hliadky zistili u 3 486 vodičov motorových vozidiel požitie alkoholu do jedného promile, čo je najviac od roku 2015.

Najkritickejším mesiacom, kedy vodiči v rekordnom množstve oproti predchádzajúcim siedmim rokom sadali za volant pod vplyvom alkoholu, bol január. Takmer polovica (46 %) z 831 osôb mala dokonca jedno promile a viac.

Smutné prvenstvo v počte nehôd, pri ktorých u vinníka zistili alkohol, si už druhý rok za sebou drží Žilinský kraj (142 nehôd). Za ním nasleduje Košický kraj (118) a Prešovský kraj (114). Naopak, na chvoste sú šoféri v Trnavskom kraji s počtom 84 dopravných nehôd.

Stúpa počet cyklistov s viac ako jedným promile v krvi

Zodpovedné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky platí pre všetkých účastníkov, nevynímajúc cyklistov. Pre nich, rovnako ako pre vodiča motorového vozidla, platí zákaz požívania alkoholu.

Podľa zákona však platí výnimka pre cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov. Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,5 promile. Policajné štatistiky však ukázali, že nezodpovedných cyklistov pribúda.

Za sedem mesiacov tohto roka policajti skontrolovali a odhalili 4 370 cyklistov pod vplyvom alkoholu, čo je takmer o 1 300 viac ako minulý rok v rovnakom čase. Až takmer 62 % z nich prekročilo hranicu jedného promile.

Rekordy láme aj prebiehajúca letná sezóna. Viac cyklistov pod vplyvom ako počas tohtoročného júla namerali naposledy v roku 2016 (1 154).

Prvý prázdninový mesiac priniesol 890 záznamov o alkohole zistenom u cyklistov, pričom viac ako polovici z nich (555) namerali jedno promile a viac. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko