Na hlavný obsah

Slovalco ukončí výrobu primárneho hliníka

Ide o reakciu na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie.

Slovalco ukončí výrobu primárneho hliníka
Areál spoločnosti Slovalco Foto: TASR

Hlinikáreň Slovalco ukončí výrobu primárneho hliníka vo svojom závode v Žiari nad Hronom. Ide o reakciu na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie. Slovalco a iné energeticky náročné podniky na situáciu upozorňujú už viac ako dva roky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová.

Jediná fabrika na výrobu primárneho hliníka na Slovensku definitívne končí. Rozhodli o tom v utorok (16. 8.) večer akcionári zo spoločnosti Norsk hydro a Penta. S odstavovaním výroby primárneho hliníka začali a ukončia ju najneskôr do konca septembra.

O prácu príde viac ako 300 priamych zamestnancov a zasiahne približne 1 000 externých dodávateľov. Ako dôvod spoločnosť udáva fakt, že vláda nebola schopná upraviť zákon o obchodovaní s emisnými kvótami.

Podľa akcionárov sú takéto podniky ohrozené v celej Európe. No západné štáty, napríklad Nemecko, im poskytujú pomoc v náročných časoch. Slovalco teda žiadalo, aby sa štát postavil k problematike a vytvoril takú štartovaciu čiaru pre slovenské priemyselné podniky, akú majú v zahraničí.

Podpory sa však nedočkali a prišlo konečné rozhodnutie. Slovalco bude naďalej rokovať s vládou. Je pripravené výrobu ešte reštartovať. To však bude stáť približne 100 miliónov eur. Fabrika pokračuje so 150 zamestnancami vo výrobe na pretavovanie hliníka a vyrábať bude 75 000 výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál