Na hlavný obsah

Slovenskí politici si uctili účastníkov SNP. Varovali pred extrémizmom

Slovensko oslavuje 78. výročie SNP.

Slovenskí politici si uctili účastníkov SNP. Varovali pred extrémizmom
Na snímke na bratislavskom Námestí SNP sa konal spomienkový pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 78. výročia Slovenského národného povstania. Foto: TASR

Autoritatívne režimy sú hrozbou aj v súčasnosti. Majú ambíciu sa vracať, a to v nových, reinkarnovaných podobách. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

„Dnes, rovnako ako pred desaťročiami, je hrozbou snaha podmaňovať si hrubou silou národy, krajiny aj ľudí,“ skonštatovala prezidentka. Výročie SNP je podľa nej okrem iného príležitosťou pripomenúť si, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody.

„Je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sme ho už nemuseli podstúpiť,“ zdôraznila hlava štátu. SNP podľa nej nesie odkaz, že pre väčšinu Slovákov bolo neprijateľné žiť v režime, ktorý stál na nadradenosti jedných nad druhými a na potláčaní ľudských práv.

Čaputová ocenila statočnosť účastníkov SNP. „Ste inšpiráciou pre nás ostatných, pretože, ako potvrdzujú udalosti v našom susedstve, aj v 21. storočí sa môžu národy ocitnúť v situácii, keď musia čeliť agresii a bojovať za svoju slobodu,“ podotkla.

Premiér varoval pred extrémizmom

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v príhovore na oslavách 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici hovoril o extrémizme. Niektorí politici zneužívajú ťažké postavenie občanov a budujú v nich extrémizmus, upozornil.

V súčasnosti je podľa neho treba zabojovať o to, aby fašizmus už nikdy nemal priestor v spoločnosti. Vyzdvihol tiež hrdinstvo účastníkov SNP. „Nesme každý deň odkaz SNP a premieňajme Slovensko na krajinu odvahy, spolupráce a prosperity rovnako, ako to robili účastníci Slovenského národného povstania,“ skonštatoval.

Odkaz SNP znie podľa neho v kontexte s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine živšie. „Tak, ako účastníci SNP nechceli žiť vo svete, ktorý pripravovali nacisti, ani my nechceme žiť vo svete, o ktorý sa usiluje ruský prezident,“ upozornil.

Heger ocenil odvahu a hrdinstvo účastníkov SNP. Poukázal, že sa postavili zlu, ktoré ničilo celý svet, potupovalo ľudskú dôstojnosť a bralo ľuďom slobodu. Slovensko sa vďaka nim ocitlo na „správnej strane dejín“. „Nebyť totiž Slovenského národného povstania, druhá svetová vojna by bola našou národnou hanbou bez svetlého bodu, v ktorom dnes nachádzame inšpiráciu,“ doplnil.

Slovensko musí zostať verné svojim antifašistickým a povstaleckým tradíciám. Je na nich postavený vývin slovenského národa od roku 1944. Vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Ak chceme upevňovať slovenskú štátnosť v dnešnej Slovenskej republike, musíme sa hlásiť k odkazu Slovenského národného povstania. Slovenské národné povstanie je živá tradícia nášho národa, a tak by to aj malo zostať,“ skonštatoval. Udalosti z roku 1944 podľa neho ovplyvnili chod moderných slovenských dejín.

„Ich vplyv a význam bol tak výrazný, že žiadna politická reprezentácia Slovenska sa ich neodvážila marginalizovať. Práve, naopak,“ skonštatoval Kollár. Poukázal pritom, že SNP si pripomínali demokrati i komunisti.

Odvahu hrdinov SNP ocenil aj Naď

Veľkosťou činov hrdinov, ktorí sa postavili v Slovenskom národnom povstaní všetkým formám a prejavom nacizmu a fašizmu, si Slovensko vybojovalo miesto medzi pokrokovými demokratickými silami protihitlerovskej koalície. Napísal na sociálnej sieti minister obrany jaroslav Naď (OĽANO).

„Patrí im za to veľká úcta a vďaka, pretože bez ich hrdinstva, nesmiernych obetí a strádania by nebola naša budúcnosť,“ dodal.

Naď upozornil, že aj preto je „našou morálnou a ľudskou povinnosťou pomáhať ukrajinskému ľudu chrániacemu svoju územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť pred ruským agresorom. Rovnako, ako vyše 30 krajín pomáhalo v našom boji za slobodu.“

Výročie SNP si pripomenuli viacerí ministri

„Všetci tí, aj u nás doma, ktorí si zatvárajú oči pred agresiou proti Ukrajine, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva či snahou upierať iným krajinám právo slobodne si zvoliť vlastnú cestu, pošliapavajú odkaz SNP,“ skonštatoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

SNP považuje za dôležitý míľnik, keď Slovensko dokázalo, že chce byť súčasťou demokratického sveta.

Princípy mieru, slobody a demokracie, ktoré boli motiváciou k postaveniu sa nemeckej okupačnej armáde, treba podľa šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca (OĽANO) presadzovať aj v súčasnosti. „Nepoľavme v tomto boji. Hrdinovia SNP nám sú príkladom v odhodlaní a vytrvalosti zápasu o svetlejšie zajtrajšky,“ doplnil na sociálnej sieti. SNP má podľa neho pripomínať, aby ľudia nezatvárali oči pred vojnou na Ukrajine.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) tiež ocenila hrdinstvo účastníkov SNP. „Ďakujeme za vašu statočnosť a cestu, ktorú nám dodnes ukazujete,“ odkázala. Zdôraznila, že Slováci v súčasnosti nesmú prehliadať a ani tolerovať čo i len náznaky tieňov minulosti. „Aby sa naši dedovia za nás nemuseli hanbiť,“ doplnila.

Hlavným odkazom SNP je podľa šéfky ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) hrdinstvo. Zdôraznila, že Slovensko potrebuje hrdinov aj v súčasnosti. „Každý z nás môže byť hrdinom tak, ako z mnohých spravilo hrdinov povstanie. Hrdinom sa človek nerodí, ale môže sa ním stať,“ dodala.

SNP bolo podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) vzorom pre celú Európu.

„Keď si dnes spomíname na hrdinstvo našich predkov v SNP, spomeňme si, prosím, aj na to, že SNP pritiahlo pozornosť celého sveta a predstavitelia mnohých národov nám prišli pomôcť bojovať za našu slobodu. Často tu nechali aj svoje životy,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko