Na hlavný obsah

Slovensko dopláca na energetickú závislosť od Ruska. Agentúra Moody’s mu zhoršila výhľad na negatívny

Analytici si však všimli aj pozitívny vývoj.

Slovensko dopláca na energetickú závislosť od Ruska. Agentúra Moody’s mu zhoršila výhľad na negatívny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s síce ponechala Slovensko na úrovni A2, no zhoršila krajina výhľad zo stabilného na negatívny. Môže za to najmä vysoká energetická závislosť od Ruska. Informovalo o tom v piatok (5. 8.) ministerstvo financií.

Okrem plynu a ropy dováža Slovensko z Ruska aj iné energetické suroviny. V roku 2020 tvoril ruský dovoz 57-percentný podiel na energetickom mixe krajiny, čo je vysoko nad európskym priemerom (24,4 %).

Ťahúňom HDP na Slovensku je práve výrobný sektor, ktorý tvorí 22,2 % HDP. Aj preto je slovenské hospodárstvo vo vyššom riziku. Agentúra predpovedá, že v tomto roku HDP vzrastie o jedno percento a budúci rok o 1,3 percenta.

„Pre naše verejné financie sú tak rizikom energetická kríza a s ňou spojené nižšie príjmy, vyššie výdavky a následné možné zvyšovanie dlhu. Agentúra pripomína aj štrukturálne problémy, ako je napríklad starnutie obyvateľstva,“ vysvetľuje ministerstvo.

Analytici si však všimli aj pozitívny vývoj Slovenska, a to najmä v snahe o diverzifikáciu zdrojov energie a príprave na zimnú vykurovaciu sezónu. Dobre hodnotia aj vysokú úroveň HDP na obyvateľa a reformné úsilie v súvislosti s plánom obnovy.

„To, čo by mohlo upraviť výhľad naspäť na stabilný, je zmiernenie napätia pri téme dodávok energií alebo úspešná a najmä čo najrýchlejšia trvalo znížená energetická závislosť od Ruska,“ uzatvára rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika