Na hlavný obsah

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším podielom práce na čiastočný úväzok

O kratší pracovný čas majú záujem najmä ženy.

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším podielom práce na čiastočný úväzok
Na fotografii človek s počítačom. Foto: Unsplash

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším podielom práce na čiastočný úväzok. Štáty ako Rakúsko, Nemecko či Holandsko sú podľa dát Eurostatu ďaleko pred Slovenskom, tvrdia zamestnávatelia.

Postupne sa však podľa nich aj tento typ zamestnania bude využívať viac. V prevažnej miere majú o kratší pracovný čas záujem najmä ženy. Ich motiváciou je zladiť rodinný a pracovný život.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Podporiť návrat žien do pracovného života

Práce na polovičné úväzky nie sú u nás rozšírené, a to aj preto, že ich nerobíme atraktívnejšie, poznamenala prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Pritom by mohli podľa nej zvýšiť najmä zamestnávanie žien a podporiť ich návrat do pracovného života. Upozorňuje však aj na možné nevýhody.

„V prípade ak prejde pripravovaná novela zákona o zdravotných poisťovniach, s ambíciou zavedenia minimálneho základu na zdravotné odvody pre zamestnanca. Práve táto novela povedie k ďalšiemu zníženiu atraktivity skrátených pracovných úväzkov,“ tvrdí.

Viceprezident Asociáce zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka hovorí, že ak by aj ministerstvo zdravotníctva zaviedlo pri odvodoch minimálny vymeriavací základ, ľudia budú mať o tento typ zamestnania stále záujem.

„Treba zdravotnú starostlivosť, čiže má to svoje racio. Tie podvody sa diali a štát nemôže nereagovať,“ vyhlásil.

Rezort zdravotníctva touto zmenou mieri najmä na takzvaných špekulantov. Odborník na sociálnu oblasť Jozef Mihál ju vysvetľuje na príklade. 

„Ženy, ktoré sa starajú o rodinu, o deti, ale chcú 2-3 hodiny denne pracovať na kratší úväzok, tým, že budú musieť doplácať svoje zdravotné odvody, tak sa im táto práca absoutne neoplatí,“ povedal.

Skvalitnenie života

Pre rodičov je téma práce na skrátený úväzok významná, pretože im vie skvalitniť či zjednodušiť život popri starostlivosti o deti, skonštatoval výkonný riaditeľ občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.

„Dôležitým argumentom, ktorý vplýva na to, ako mamičky využívajú skrátené úväzky, keď sa starajú o svoje maloleté deti, je dostupnosť jasieľ a škôlok, ktoré sú na Slovensku významným problémom. Významne pritom vplývajú na to, ako rodičia v tejto oblasti robia svoje rozhodnutia,“ povedal.

Ústredie práce eviduje vyše 79 000 voľných pracovných miest, no z toho je len 228 na kratší pracovný čas. Zvyčajne ide o pozície ako upratovačka, regionálny obchodný zástupca, pomocná kuchárka, predavačka či správca parkoviska.

Polovičné úväzky tvoria zhruba desatinu zo všetkých ponúk na pracovnom portáli Profesia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál