Na hlavný obsah

Sme rodina a Za ľudí nechcú menšinovú vládu

Buď štvorkoalícia alebo predčasné voľby.

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).
Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).Foto: TASR/koláž RTVS

Udržanie štvorkoalície alebo predčasné voľby. Takto vidia riešenie nezhôd medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom zvyšní koaliční partneri – Sme rodina a Za ľudí. Skloňovaný scenár o menšinovej vláde s podporou nezaradených poslancov alebo zákonodarcov z ĽSNS podľa nich neprichádza do úvahy.

Do konca ultimáta, ktoré SaS predostrela premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), zostáva necelý mesiac. Stanoviská SaS ani OĽANO sa však zatiaľ nezmenili. Zvyšok koalície dúfa, že do konca augusta nájdu kompromis a štvorlístok dovládne.

„Pracujeme s jedinou alternatívou, a to je štvorkoalícia. Odchádzať z vlády v takejto situácii, keď má Slovensko najťažšiu situáciu za posledných 50 rokov, je zbabelosť. Pevne verím, že kolegovia tento spor urovnajú, pretože je to osobný spor,“ hovorí ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tak to nejde. Nemôžete vládnuť, keď nemáte 76 poslancov. Neviete zvolať parlament, nie ste uznášaniaschopní, neviete presadzovať vládne zákony. Podľa mňa to je absolútny pat,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Spoliehať sa na hlasy opozičných alebo nezaradených poslancov obaja nepovažujú za správne riešenie.

V hre sú tak aj predčasné voľby. Tie dlhodobo žiada opozícia a začína nad nimi uvažovať aj koaličné hnutie Sme rodina.

Podľa posledných prieskumov preferencií je SaS treťou najsilnejšou stranou. Politológ však upozorňuje, že ak by boli predčasné voľby, výsledok by stranu mohol prekvapiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko