Na hlavný obsah

Smrť dcéry prokremeľského filozofa Dugina vyšetrujú ako vraždu

Obhliadka miesta incidentu pokračuje.

Smrť dcéry prokremeľského filozofa Dugina vyšetrujú ako vraždu
Na snímke vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta novinárky a politologičky Darii Duginovej. Foto: TASR/AP

V kauze výbuchu v aute, pri ktorom prišla o život dcéra ruského prokremeľského filozofa a ideológa Alexandra Dugina, sa začalo trestné konanie vo veci vraždy. V nedeľu (21. 8.) o tom informovala britská spravodajská televízia Sky News.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý sa zaoberá závažnými trestnými činmi, vo svojom vyhlásení sumarizoval, že k výbuchu došlo v sobotu (20. 8.) asi o 21.00 h miestneho času v moskovskej mestskej časti Odincovo, neďaleko obce Boľšije Viaziomy.

Výbušné zariadenie pravdepodobne nainštalovali v aute značky Toyota Land Cruiser, ktoré v inkriminovanom čase šlo v plnej rýchlosti po diaľnici. Po výbuchu vozidlo zachvátil požiar.

Osoba, ktorá auto šoférovala, bola na mieste mŕtva. „Totožnosť mŕtveho je zistená – ide o novinárku a politologičku Dariu Duginovú,“ píše sa v správe Sledkomu.

Sledkom informoval, že obhliadka miesta incidentu pokračuje. V závislosti od jej výsledkov sa uskutočnia ďalšie expertízy vrátane forenzných, pyrotechnických a molekulárno-genetických. Sledkom dodal, že pracuje na všetkých možných verziách činu.

Mala ísť v aute s otcom

Ruské médiá uviedli, že Alexandr Dugin a jeho dcéra sa v sobotu zúčastnili na „vlasteneckom festivale“ Tradícia. Údajne mali v pláne odísť z podujatia spolu, ale Daria napokon odišla autom sama.

Rusi obviňujú z útoku ukrajinskú vládu. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak zapojenie Ukrajiny do smrti Duginovej poprel.

„Ukrajina s tým samozrejme nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec (nie sme) nie teroristický štát,“ vyhlásil podľa BBC. Smrť Duginovej podľa neho svedčí o boji o moc a vplyve rôznych skupín vo vnútri Ruska.

Jej otec Alexandr Dugin dlhodobo obhajuje zjednotenie ruskojazyčných a iných území v rámci nového ruského impéria. Presadzuje, aby táto „ríša“ zahŕňala aj Ukrajinu, kde ruské jednotky v súčasnosti vykonávajú tzv. špeciálnu vojenskú operáciu zameranú podľa Kremľa na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny.

Vplyv Dugina, ktorý je na sankčnom zozname USA a je známy ako „Putinov mozog“, na ruského prezidenta Vladimira Putina je predmetom špekulácií. Niektorí pozorovatelia tvrdia, že jeho vplyv je významný, iní ho označujú za minimálny, konštatovala televízia Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet