Na hlavný obsah

Snímka Svetlonoc režisérky Terezy Nvotovej dostala cenu na festivale v Locarne

Získala cenu Zlatého leoparda za najlepší film.

Snímka Svetlonoc režisérky Terezy Nvotovej dostala cenu na festivale v Locarne
Film režisérky Terezy Nvotovej Svetlonoc ocenila porota na festivale v Locarne Zlatým leopardom za najlepší film. Foto: ČTK/PR/Státní fond kinematografie

Česko-slovenský koprodukčný film režisérky Terezy Nvotovej Svetlonoc ocenila porota súťažnej sekcie Cineasti del presente (Súčasná kinematografia) na festivale v Locarne Zlatým leopardom za najlepší film.

„Mám strašnú radosť, nečakala som, že príbeh z malej dediny v slovenských horách bude tak silno rezonovať s medzinárodným publikom. Zjavne problémy, ktoré musia riešiť naše hrdinky, mu nie sú zas také cudzie,“ povedala režiséra a scenáristka Tereza Nvotová po slávnostnom ceremoniáli.

Mysteriózna dráma Svetlonoc (anglický názov Nightsiren) je vzburou ženy stojacej proti hlboko zakorenenej kolektívnej tradícii, ktorá ju démonizuje a zahanbuje. Rozpráva príbeh Šarloty, ktorá sa vracia do rodnej dediny v horách.

Nvotovej druhý celovečerný film

Chce nájsť odpovede na otázky týkajúce sa jej pohnutého detstva. Keď sa snaží odhaliť pravdu, začnú sa do jej reality vtierať dávne legendy, ktoré vedú dedinčanov k tomu, že ju obvinia z čarodejníctva a vraždy.

Do hlavných úloh obsadila režisérka Natáliu Germaniovú, Evu Moresovú, Juliánu Brutovskú, Ivu Bittovú alebo Marka Geišberga. Spolu s autorkou námetu Barborou Námerovou napísala Nvotová aj scenár k filmu. Po „veľkej trojici“ Berlinale, Cannes a Benátky je Locarno považované za jeden z najvýznamnejších medzinárodných filmových festivalov kategórie A.

Svetlonoc je druhý celovečerný hraný film režisérky Terezy Nvotovej, ktorá debutovala snímkou Špína na festivale v Rotterdame v roku 2017. Dráma o znásilnení a vzbure ženy proti násilníkovi sa neskôr stala najlepším filmom na Cenách českej filmovej kritiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko